Zvířata na útěku! Kdo zdrhnul ze Zoo Praha?

Zvířata na útěku! Kdo zdrhnul ze Zoo Praha?
Sdílej
 
Zvířata, která našla v zoo cestu ven z výběhu? Netvrdím, že se to neděje. V zoologických zahradách se říká, že každé zvíře jednou uteče. Rád bych doplnil slůvko „skoro“. Skoro každé zvíře jednou uteče. Komu se podařilo prchnout z pražské zoo, prozrazuje její ředitel Miroslav Bobek.

Rozhodně by ale nemělo utéct zvíře, které je vysoce nebezpečné. I to se může stát – ale já jsem nesmírně rád, že podobný incident jsem v Zoo Praha nezažil, a jak doufám, ani nezažiji. S útěky zvířat jsem však nasbíral bohaté zkušenosti.

Za útěky zvířat ze zoo může člověk

Za každým zvířecím útěkem ze zoo je vždy lidská chyba. Třeba loni na jaře se na procházku z venkovní voliéry vydali postupně čtyři orangutani sumaterští. Kolegové je nakonec všechny dostali zpátky do voliéry kombinací nabídky banánů, domluv a proudu vody ze zahradní hadice.

Jak se ukázalo, k pochybení došlo o 18 let dřív, když dělník jeden úsek na styku dvou nerezových sítí pouze svázal dráty, namísto toho, aby použil pevné spojky. Vytvořit si v tomto místě otvor byla po jeho náhodném nalezení pro orangutany hračka. 

Uprchlý orangutan se vykoupal

I vůbec první útěk, který jsem v zoo zažil, měl na svědomí orangutan. Došlo k němu čtvrtý den po mém nástupu a jeho protagonistou byl Pagy. Využil nedostatečně zkrácených šlahounů rostlin uvnitř pavilonu Indonéská džungle a zhoupl se po nich přes vodní příkop do návštěvnického prostoru.

Stalo se to v lednu, kdy se tam nacházel shodou okolností jen jeden ze zahradníků. Ihned Pagyho útěk nahlásil chovatelce, která vzápětí přiběhla. Z jejího výrazu Pagy pochopil, že je všechno špatně a pokusil se přeskočit přes vodní příkop zpátky.

Šikovný Pagy se během útěku i vykoupal •  Roman Vodička, archiv Zoo Praha

Jenže spadl do vody a jako kámen šel ke dnu. Chovatelka za ním skočila, aby ho vylovila, a vzápětí se za ní s výkřikem „Jdu ti pomoct, ale neumím plavat!“ vrhl i zahradník. Naštěstí všechno dobře dopadlo.

Ibisové nad Prahou

Asi vůbec nejslavnější únik ze Zoo Praha se před lety podařil ibisům skalním. Mokrý sníh zatížil pletivo voliéry natolik, že nekvalitně provedený spoj povolil a vzniklou mezerou uletělo všech 18 ibisů.

Vyzval jsem veřejnost, aby nám hlásila jejich spatření. Začal neuvěřitelný hon. Po Praze se pohybovaly čtyři naše týmy a postupně ibise odchytávaly. Některé uprchlíky polapili i nečekaní pomocníci.

Z útěku ibisů ze zoo Praha bylo velké haló •  Roman Vodička, archiv Zoo Praha

Jednoho například přinesl do zoo uprostřed noci mladý pár, který ibise chytil na okně bytu v 6. patře. Jiného ibise zas přinesl pošťák v poštovním pytli. Věřte nebo ne, během dvou týdnů jsme měli všechny ibise zpátky.

Buď připraven!

Při útěcích zvířat je nutné postupovat s nasazením a kreativně. Každý musí přesně vědět, co má dělat. Příprava na podobné situace by se neměla podceňovat – ovšem ani přehánět.

V nejmenované zoo před časem udělali cvičení, které simulovalo útěk gorily. Jeden zaměstnanec se za ni převlékl a byl vyhlášen poplach.

Mirek Bobek s jedním z 18 uprchlých ibisů skalních •  Ibis skalní, Zoo Praha

Nic netušící veterinář však zaměstnance v gorilím kostýmu zasáhl velkou dávkou anestetika a zdravotníci na jednotce intenzivní péče pak měli co dělat, aby dotyčného zachránili. Podobná cvičení tedy raději neděláme.

Osobnosti časopisu ABC

Článek je součástí série textů od známých a významných osobností, které v dětství na časopisu ABC vyrostly a nyní se staly špičkami ve svém oboru. Jeho autor Mirolsav Bobek je ředitel Zoologické zahrady hl. města Prahy.

K dalším osobnostem, které napsali články pro tištěné i online ábíčko, patří vědec z Geofyzikálního ústavu Akademie věd Petr Brož, experimentální archeolog a ředitel Archeoparku pravěku Všestary Radomír Tichý nebo světově známý paleoartista Vladimír Socha.

Zápisky z pražské zoo: Ředitelování z jurty

Zápisky z pražské zoo: Ředitelování z jurty

Nejroztomilejší nové mládě: Novoroční dárek v pražské zoo

Nejroztomilejší nové mládě: Novoroční dárek v pražské zoo

Dinosauří lebka v Zoo Praha: Jak se tiskne triceratops v 3D

Dinosauří lebka v Zoo Praha: Jak se tiskne triceratops v 3D

Autor

Miroslav Bobek

 

Články odjinud