Roztomilé mládě Šiška má narozeniny, Zoo Praha slaví o víkendu

Roztomilé mládě Šiška má narozeniny, Zoo Praha slaví o víkendu
Sdílej
 
Šiška je první v Evropě odchované mládě luskouna. Narodila se 2. února 2023, takže bude mít první narozeniny. Zoo Praha připravila k této příležitosti mimořádný program pro návštěvníky, který proběhne v sobotu i v neděli u expozice luskounů krátkoocasých. Na co se může těšit malý bobek, ale i my, návštěvníci?

Po narození připomínalo mládě oživlou smrkovou šišku – jméno pro luskouní miminko se tedy přímo nabízelo. První týdny života Šišky však nebyly bezproblémové. I když měla přiměřenou poporodní váhu a nechyběla jí chuť do života a také její matka Run Hou Tang se o ni vzorně starala, byl tu problém.

Samice neměla dostatek mateřského mléka. Díky přípravkům na podporu tvorby mléka podávaným Run Hou Tang a umělému přikrmování Šišky se však tuto nepříznivou situaci podařilo vyřešit.

Malá Šiška má vlastní expozici

Dnes se má mládě Šiška čile k světu, váží přes tři kilogramy a denně spořádá zhruba dvě třetiny krmné dávky svých rodičů. „Dnes je Šiška již plně samostatná a obývá svou vlastní expozici – z pohledu návštěvníků první vedle outloňů.

VIDEO Na návštěvě u Šišky:

Video se připravuje ...

Za mládětem luskouna a do tunelu metra D ve video magazínu časopisu ABC • Zdroj: ABM

Sama si zkušeně připravuje hnízdo v boudičce a ráda šplhá po stromech. Nejlépe ji návštěvníci spatří v první hodině po otevření zoo, kdy je navíc v expozici ještě denní světlo,“ říká chovatel David Vala.

Jak oslavit narozeniny u luskounů

Speciální víkendový program v Zoo Praha

Zoo Praha přichystala u příležitosti Šiščiných narozenin mimořádný víkendový program. V sobotu i v neděli (tj. 3. a 4. února) proběhne u expozice luskounů v noční části Indonéské džungle v 9.30 speciální setkání, a v 15.30 narozeninové komentované krmení.

„Šiška se dožívá roku života a za tu dobu se stala nejen prvním luskounem odchovaným v Evropě – což je samo o sobě skvělý úspěch –, ale díky zájmu veřejnosti i ‚velvyslankyní‘ volně žijících luskounů, která pomáhá šířit povědomí o ohrožení této skupiny živočichů nelegálním lovem a obchodem,“ uvedl ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek.

Bude další mládě?

Rodiče Šišky, samice Run Hou Tang a samec Guo Bao, už se v posledních měsících znovu úspěšně pářili. S trochou štěstí by případnou březost mohlo potvrdit ultrazvukové vyšetření již v příštích týdnech.

Zoo Praha je jedinou českou zoo a jednou ze dvou v Evropě, která se těmito šupinatými savci pyšní. Hlavní motivací k jejich chovu je především jejich ohrožení. V Africe i v Asii jsou luskouni masivně loveni a již dlouho patří k nejvíce nelegálně obchodovaným savcům světa.

Podívejte se na foto mláděte luskouna Šišky:

Návštěva u luskounů: Mládě Šiška je novou hvězdou Zoo Praha

Návštěva u luskounů: Mládě Šiška je novou hvězdou Zoo Praha

Dvě mláďata za jeden den: Hrát si spolu nebudou

Dvě mláďata za jeden den: Hrát si spolu nebudou

Kočičí čtyřčata: Čiči foto mláďat z Ústí

Kočičí čtyřčata: Čiči foto mláďat z Ústí