Otevřeno! Mongolská poušť Gobi a její zvířecí obyvatelé v pražské zoo

Otevřeno! Mongolská poušť Gobi a její zvířecí obyvatelé v pražské zoo
Sdílej
 
V sobotu 23. března 2024 Zoo Praha slavnostně otevřela pouštní expozici Gobi a zahájila svou 93. hlavní sezónu. V novém expozičním celku nalezli domov především koně Převalského, návštěvníci zde ale poprvé spatřili i manuly a další mongolskou faunu včetně předobrazu bájného olgoje chorchoje, hroznýška tatarského.

Přestřižení pásky se ujal prezident České republiky Petr Pavel, ministr životního prostředí a turismu Mongolska Bat-Erden a ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek.

„Když se v roce 2011 povedlo první koně Převalského převézt do Mongolska, a poté se to povedlo ještě osmkrát, a když jsem viděl, jak se v západním Mongolsku kůň Převalského úspěšně množí a vrací se do tamní přírody, tak to považuji za světový unikát. Rád bych vyjádřil velký respekt nejen panu řediteli a pražské zoologické zahradě, ale také naším mongolským kolegům a přátelům, protože bez úzké spolupráce by to samozřejmě nešlo,“ uvedl prezident  Pavel.

Připomněl tak projekt Návrat divokých koní, v jehož rámci Zoo Praha mezi lety 2011 až 2019 přepravila celkem 34 koní Převalského do západního Mongolska.

Video se připravuje ...

Koně Převalského v nové expozici Gobi • Zdroj: Zoo Praha

Kousek Mongolska v Praze

„Expozice Gobi představuje nejen koně Převalského v prostředí věrně imitujícím mongolskou krajinu, ale i dalších jedenáct druhů tamních zvířat,“ uvedl ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek.

„Návštěvníci si zde mohou prohlédnout i řadu gobijských artefaktů – autentickou jurtu, tradiční mongolské ovó, kosti dinosaurů či záhadné petroglyfy. Mongolsko, kam koně Převalského dlouhodobě a úspěšně navracíme, chceme zkrátka představit v co nejpestřejší podobě,“ doplnil ředitel zoo.

Manul vypadá díky dlouhé husté srsti mohutně, ale není větší než domácí kočka •  Oliver Le Que, Zoo Praha

Expozice Gobi představuje i několik typických pouštních savců, jedním z nich je roztomilý ježek ušatý •  Tomáš Adamec, Zoo Praha

Slavnosti se zúčastnili i zástupci mongolské vlády, kteří do Prahy přicestovali právě na otevření nové expozice Gobi.

„Je úžasné vidět zde v Praze takto krásný mongolský areál. Mám radost, že úspěšná spolupráce dvou národů bude pokračovat. Kůň Převalského vymizel z přírody kvůli lidem a nyní je na nás je do divočiny opět navrátit,“ pronesl ministr životního prostředí a turismu Mongolska Bat-Erden.

Nejvzácnější kachny jen v Praze

Celodenní program se ale nevěnoval jen poušti Gobi. Vyvrcholil ve zcela opačném prostředí, v Ptačích mokřadech, kde byli veřejnosti poprvé představeni morčáci paranští (Mergus octosetaceus) – kriticky ohrožené rybožravé kachny, kterých v přírodě zbývá méně než 250 jedinců (někteří místní ochránci dokonce tvrdí, že jich nezbývá ani sto!).

Nejvzácnější kachnu světa, morčáka paranského, můžete vidět jen v pražské zoo •  Petr Hamerník, Zoo Praha

Ochranu morčáků paranských v místě jejich přirozeného výskytu pražská zoo již řadu let podporuje v rámci svých projektů in situ (= na místě). Právě díky tomu teď získala pět párů morčáků do svého chovu.

Vzácné kachny přicestovaly z brazilského Zooparku Itatiba, který je dosud choval jako jediný. Zoo Praha se tak stala druhou na světě a jedinou mimo Jižní Ameriku, která bude mít na starosti chov záložní populace a kde lze tyto kachny vidět.

Zvířata na útěku! Kdo zdrhnul ze Zoo Praha?

Zvířata na útěku! Kdo zdrhnul ze Zoo Praha?

Gorilí miminko dostalo jméno! A pražské gorily čekají další mládě

Gorilí miminko dostalo jméno! A pražské gorily čekají další mládě

Dinosauří lebka v Zoo Praha: Jak se tiskne triceratops v 3D

Dinosauří lebka v Zoo Praha: Jak se tiskne triceratops v 3D