Přímorožec arabský u nás? Jedině v Hodoníně

Přímorožec arabský u nás? Jedině v Hodoníně
Sdílej
 
Přímorožec arabský nazývaný též oryx arabský byl před asi 50 lety v přírodě vyhuben kvůli rozmachu ropných polí na Arabském poloostrově. Podařilo se ho zachránit díky záchovným programům zoologických zahrad a dnes se je daří postupně vracet do farem a přírodních rezervací. Víc těchto zajímavých zvířat ale žije v lidské péči.

V České republice chová přímorožce arabské jako jediná pouze Zoo Hodonín, a to od roku 2016. Návštěvníci je mohou sledovat ve dvou různých výbězích.

„V základním stádu je samec a dvě samice, které každoročně odchovávají mláďata. Dnes máme celkem osm zvířat, poslední mládě, tentokrát sameček, přišlo na svět letos v lednu. O dvě naše samice přitom projevila zájem italská Zoo Valcorba. V současné době jsou hotová veškerá vyšetření před transportem naplánovaným na polovinu dubna,“ uvedla zooložka Zdenka Vavrysová.

Video se připravuje ...

Přímorožce arabské u nás chová jen Zoo Hodonín • Zdroj: Zoo Hodonín

Přímorožec žije bez vody

Přímorožci arabští (Oryx leucoryx) jsou býložraví a jako pouštní a stepní zvířata dokáží beze zbytku zužitkovat vodu z potravy. Umí také vycítit déšť a vyrazit za vodou i na delší vzdálenosti.

Tento druh antilopy je nižší postavy a žije v menších stádech. Má bílo až bílobéžově zbarvené tělo s nápadnou kresbou v obličeji. Samice rodí jedno mládě po osmiměsíční březosti. Mládě má zpočátku malé kožovité růžky, v dospělosti mohou jejich dlouhé rovné rohy dorůstat délky až 80 centimetrů a mohou sloužit jako odstrašení i jako zbraň.

Pouštní antilopy: Návraty přímorožců

Pouštní antilopy: Návraty přímorožců

Osm malých oryxů je v Zoo Olomouc. Zatím...

Osm malých oryxů je v Zoo Olomouc. Zatím...

Dvě mláďata za jeden den: Hrát si spolu nebudou

Dvě mláďata za jeden den: Hrát si spolu nebudou