Osm malých oryxů je v Zoo Olomouc. Zatím...

Osm malých oryxů je v Zoo Olomouc. Zatím...
Sdílej
 
Olomoucká zoo patří k nejúspěšnějším chovatelům oryxů jihoafrických v Evropě. První pár získala ze Zoo Liberec už na podzim roku 1973. Další oryxové, kteří se stali zakladateli stáda, sem přišli v roce 1974 ze Zoo Dvůr Králové, kam je spolu s dalšími zvířaty přivezl Ing. Josef Vágner přímo z oblasti jejich přirozeného výskytu v Namibii. Teď má Zoo Olomouc osm nových malých přírůstků.

Ve druhé polovině ledna a na začátku února se v olomoucké zoo narodilo celkem osm mláďat oryxů jihoafrických. To ale není jejich konečný počet. „Období porodů těchto antilop nemusí být nutně vázáno na určité období, u nás začíná 8 a půl měsíce poté, co všechny samice i se samcem vypustíme do venkovního výběhu," uvádí zooložka Ing. Eliška Veselá.

„Vloni (v roce 2023) jsme je vypouštěli do venkovního výběhu na začátku května, brzy na to přišly samice do říje. Ta u nich nastupuje synchronizovaně (u všech přibližně ve stejnou dobu), proto se všechna mláďata obvykle rodí krátce po sobě. A protože některé samice svá mláďata čekají, bude jich ještě víc,“ doplňuje.

Mládě jako hromádka písku

Za celou dobu chovu od roku 1973 se v olomoucké zoo narodilo 342 mláďat oryxů. Samice rodí mládě tzv. odkládacího typu. Neznamená to, že by jej odložila a vzala do zaječích. V přírodě mládě po nakojení od matky odchází a samo si zvolí místo, kde ulehne. Matka ho však nenásleduje, svou pachovou stopou by k němu mohla přilákat predátora.

Mládě oryxe má přirozený instinkt schoulit se na zemi, nehýbat se a být neviditelné •  Zoo Olomouc

Samice oryxe jihoafrického s mládětem v porodním boxu •  Zoo Olomouc

Místo toho mládě několikrát denně bučením přivolá, nakojí ho, olíže mu konečník, aby se vyprázdnilo, a nakonec ho dokonale očistí, aby ho případný predátor nevyhledal podle pachu. Poté malý oryx odchází zpět do úkrytu. První dny se téměř nehýbe, leží s hlavou přitisknutou k zemi a s ušima na krku, takže vypadá jako hromádka písku.

Oryx nebo přímorožec?

Oryx jihoafrický (Oryx gazela), známý také jako přímorožec jihoafrický nebo přímorožec oryx, žije v pouštích a savanách jižní Afriky. K životu v těchto extrémních podmínkách je dokonale přizpůsoben – především vydrží dlouho bez vody, se kterou hospodaří velmi úsporně. Stačí mu voda získaná z potravy.

Tou není jen povrchová vegetace, v době sucha dokáže najít a vyhrabat i různé podzemní hlízy, které představují výborný zdroj vody. Sdružuje se do stád vedených dominantním samcem. Není ohrožený vyhynutím, pro své impozantní téměř metr dlouhé rohy, které mají i samice, je naopak oblíbenou trofejní zvěří.

Vlčí trojčata se narodila v Brně: Máme video a můžeš ho vidět!

Vlčí trojčata se narodila v Brně: Máme video a můžeš ho vidět!

Impala versus gepard: Skok o život

Impala versus gepard: Skok o život

Nový hřebec z Francie: Zebrám v Chlebech přibyly další pruhy

Nový hřebec z Francie: Zebrám v Chlebech přibyly další pruhy