Šimpi mimi! Ťuťu foto mláďat z Ostravy i Plzně: Ale není šimpanz jako šimpanz!

Šimpi mimi! Ťuťu foto mláďat z Ostravy i Plzně: Ale není šimpanz jako šimpanz!
Sdílej
 
Takový babyboom u šimpanzů už tady dlouho nebyl: Hned ve dvou našich zoo, v Zoo Ostrava a v Zoo Plzeň, se nedávno narodila vzácná miminka šimpanzů učenlivých. A co je důležitější, mláďata nejsou stejná, on totiž není šimpanz jako šimpanz.

Šimpanzi mají čtyři poddruhy

Šimpanz učenlivý (Pan troglodytes) se rozpadá na čtyři odlišné poddruhy, které v rovníkové Africe obývají natolik vzdálená místa, že se vzájemně nepotkávají a udržují si tak svou genetickou čistotu. A každá ze Zoo Ostrava i Zoo Plzeň chovají jiný poddruh šimpanze.

Třetí mládě šimpanze hornoguinejského

V Zoo Ostrava můžete vidět poddruh, který obývá nejzápadnější oblast rovníkové Afriky. Šimpanz hornoguinejský (P. t. verus) je nejohroženějším poddruhem, má statut druhu kriticky ohroženého vyhynutím. Každé narozené mládě tak je obrovským přínosem k záchraně druhu.

A v ostravské zoo se 6. února 2024 narodilo již třetí mládě šimpanze hornoguinejského. Jeho matkou je 19 letá samice, pro kterou je to její druhé mládě – to první porodila v roce 2020. O své druhé mládě pečuje stejně starostlivě jako o svého prvního potomka.

Nejen miminko, také batole

Ve skupině je ještě jedno mládě, které se narodilo 21. srpna 2023 16 leté samici. Přestože byla prvorodičkou, svou mateřskou premiéru zvládá velmi dobře. Pomohlo jí k tomu bezesporu to, že mohla sledovat jiné samice, jak o svá mláďata pečují. Samice primátů totiž nemají péči o mláďata vrozenou, ale učí se ji pozorováním starších samic.

Šimpanzi jsou naši nejbližší příbuzní, což prozrazují i jejich šikovné ruce •  Kateřina Misíková, Zoo Plzeň

Chovatelé přitom do odchovu nijak nezasahují, vše nechávají na samicích a ostatních členech skupiny, která je v současné době složená ze dvou samců, pěti dospělých samic a tří mláďat.  

Vzácné mládě šimpanze čego v Plzni

Šimpanzí sameček, který se narodil 28. prosince 2023, je prvním mládětem pro šimpanzici Máriu a samce Siriho. Jde o geneticky a chovatelsky velmi cenné mládě, protože oba jeho rodiče jsou z poddruhu šimpanz čego (P. t. troglodytes). Ke stejnému poddruhu patří ještě starší Brigitte, mládě je tak čtvrtým jedincem tohoto vyhynutím ohroženého šimpanze v plzeňské tlupě.

„Ostatní jsou kříženci mezi poddruhy, nebo jejich poddruh není určen,“ poznamenal při loňském otevření modernizovaného venkovního výběhu mluvčí plzeňské zoo Martin Vobruba.

V Evropě jen 26!

Čistokrevných šimpanzů čego žije přitom ve 12 evropských zoo jen 26. A na celém světě jich je v chovech pouze kolem čtyř desítek. Na nové mládě tohoto poddruhu proto chovatelé netrpělivě čekali. Dosud se v plzeňské zoo podařilo odchovat jen dnes dvacetiletou samici Bamiu a malou Cailu, která se narodila 1. ledna 2020, ty ale k vzácnému poddruhu nepatří.

Noví gepardi v Plzni: Proč jsou tak maličcí?

Noví gepardi v Plzni: Proč jsou tak maličcí?

Ostrava jede! Mláďata nejohroženějšího supa odchovala už podruhé

Ostrava jede! Mláďata nejohroženějšího supa odchovala už podruhé

Gorilí miminko dostalo jméno! A pražské gorily čekají další mládě

Gorilí miminko dostalo jméno! A pražské gorily čekají další mládě