Jak se stěhuje tygr? Podívejte se!

Jak se stěhuje tygr? Podívejte se!
Sdílej
 
Tygr ussurijský (Panthera tigris altaica), známý také jako tygr sibiřský, je největším a současně i nejseverněji žijícím poddruhem tygra. A zatímco v přírodě je ohrožený vyhynutím, v zoologických zahradách se mu daří, v zajetí žije mnohem víc ussurijských tygrů než ve volné přírodě. Ale co když se musí přestěhovat?

Chov ussurijských tygrů v zajetí a jejich rozmnožování se řídí přísnými pravidly. Ne každá zoo, která tyto tygry chová, je může rozmnožovat, k tomu potřebuje svolení koordinátora chovu, který dohlíží na to, aby populace zůstala zdravá s vysokou genetickou proměnlivostí.

Dvě roztomilá tygří koťata

Velkou radost proto měli chovatelé v Zoo Hluboká, když před třemi lety dlouho očekávané povolení dostali. Samec Oliver a samice Altaica tak 5. července 2021 přivedli na svět dvě roztomilá koťata. Samice se o ně vzorně starala a sourozenci Agnes a Olin v současné době dosáhli věku dvou a půl roku.

A zatímco samici Agnes mohli ještě donedávna návštěvníci vidět ve společnosti své matky, samec Olin, který před rokem dospěl, žije odděleně, aby se nemohl s matkou nebo sestrou pářit. Teď ale konečně přišel čas, aby se z hlubocké zoo vydali do světa. Na doporučení koordinátora záchovného programu EAZA (Evropské asociace zoo a akvárií) pro tyto velké šelmy na ně čekají dvě zoologické zahrady v Maďarsku.

Jako první odcestovala před několika dny samice Agnes do maďarské Zoo Budapešť. Na samce Olina, který se později bude také stěhovat do Maďarska, čeká výběh v Zoo Veszprém.

Nervozita ze stěhování

Přestože stěhování dospělého ussurijského tygra vyžaduje důkladnou přípravu, akce se obešla bez problémů. Veterináři Emanuel Krejcar a Klára Součková 128kilogramovou tygřici před cestou uspali a provedli základní veterinární vyšetření včetně odběru krve k hematologickým a biochemickým testům.

Samice tygra ussurijského narozená v Zoo Hluboká odcestovala do Maďarska •  Zoo Hluboká

Poté chovatelé zvíře naložili do transportní bedny. „Vlastní příprava k převozu začala o víkendu, kdy byly matka s dcerou uzavřeny do vnitřní ubikace. V sobotu ještě naposledy dostaly svou krmnou dávku. Mladá samička totiž musela kvůli uspání do úterka vytrávit,“ sdělil jejich chovatel Martin Drha. „Od matky byla oddělena až další den ráno.“

Mezi tygry však panovala už od předchozího dne mírná nervozita, přeci jen poznali, že se bude dít něco neobvyklého. Právě kvůli tomu musel veterinární lékař nepatrně zvýšit dávku uspávací látky.

Ale po podání specifického antidota (látky, která tygřici opět probudí) se tygřice v transportní bedně asi po pěti minutách v pořádku probudila.“ Hned po jejím probuzení mohli maďarští kolegové vyrazit na cestu do Budapešti. Podívejte se, jak stěhování tygrů probíhalo:

Šavlozubý tygr předl jako koťátko: Řvát nemohl, ale děsil až moc

Šavlozubý tygr předl jako koťátko: Řvát nemohl, ale děsil až moc

Dvě mláďata za jeden den: Hrát si spolu nebudou

Dvě mláďata za jeden den: Hrát si spolu nebudou

Zvířata na útěku! Kdo zdrhnul ze Zoo Praha?

Zvířata na útěku! Kdo zdrhnul ze Zoo Praha?