Netopýři v Olomouci nejsou netopýři! Někteří hopkají

Netopýři v Olomouci nejsou netopýři! Někteří hopkají
Sdílej
 
V Pavilonu netopýrů v Zoo Olomouc nežijí jen netopýři. Vlastně tam vůbec nežijí netopýři, ale kaloni. A to jedni z nejvzácnějších na světě, kaloni rodriguezští. Spolu s nimi pavilon obývají i další savci, kteří sice nelétají, ale jsou také aktivní v noci.

Kaloni rodriguezští (Pteropus rodricensis) jsou pro svou zlatou srst známí také jaké kaloni zlatí. Olomoucká zoo je chová od roku 1999 a až dosud se v ní narodilo 206 mláďat. Aby se rodila další a byla zdravá, je nutné chov obnovovat.

„Novou posilou se v pavilonu stali tři samci pocházející z jihlavské zoo. Jsou to potomci importovaných kaloňů, které kdysi dovezla londýnská zoo z volné přírody. Naopak naši čtyři odchovaní kaloni odcestují do Zoo Plzeň, kde svými geny posílí tamní populaci,“ uvádí chovatelka Kateřina Šteckerová.

Nejvzácnější kaloni

Kaloni rodriguezští jsou jedni z nejvzácnějších na světě. Žijí pouze na ostrově Rodriguez v Indickém oceánu a hrozí jim vyhynutí. V 70. letech 20. století zůstalo posledních 70 jedinců! Díky intenzivní ochraně jich dnes žije až 20 000.

Kaloňům rodriguezským podle zlaté srsti na krku říká také kaloni zlatí •  Zoo Olomouc

Významný podíl na tom má Zoo Jersey, založená zoologem a spisovatelem Geraldem Durrellem, který tehdy na ostrově kaloně odchytil a založil jejich úspěšný chov. Všichni kaloni v zoologických zahradách jsou majetkem ostrova Mauricius a chovatelům jsou pouze zapůjčeni.

Kaloni však nebyla jediná zvířata, která do Pavilonu netopýrů nově přicestovala.

Klokánek, který téměř nepije

Klokánci krysí (Potorous tridactylus) se v olomoucké zoo chovají teprve od roku 2023. Samec se však dlouhému životu netěšil, naštěstí se chovatelé dočkali příjezdu dalšího samce. Pochází ze Zoo Brno a s olomouckou samicí si záhy padli do oka.

klokánek krysí patří k nejmladším obyvatelům olomoucké zoo •  Zoo Olomouc

Klokánek v přírodě téměř nepije, vystačí si s vodou obsaženou v jeho nejoblíbenější potravě – houbách z příbuzenstva lanýžů. Jejich podzemní plodnice „vypátrá“ pomocí čichu a v určitém ročním období tvoří až 80 % jeho potravy. Živí se i rostlinnou potravou, hmyzem a červy. Obývá především listnaté eukalyptové lesy jihovýchodní Austrálie a Tasmánie.

Zvířata v Zoo Olomouc

V roce 2022 se kolekce zvířat Zoo Olomouc rozšířila  o dva samce klokánků rudohnědých (Aepyprymnus rufescens). A právě jednomu z nich teď zoo obstarala partnerku, samičku ze Zoo Jihlava.

Nový sameček klokánka krysího se se samičkou brzy spřátelil •  Zoo Olomouc

V přírodě žijí tito klokánci v řídkých lesích a v travnatých a křovinatých oblastech ve východní části Austrálie. Podobně jako klokánci krysí pijí minimálně, vystačí si s vodou obsaženou v houbách. Potravu doplňují částmi rostlin a drobnými bezobratlými. A stejně jako klokánek krysí rodí samice jediné mládě, které nosí první čtyři měsíce života ve vaku.

Dvě mláďata za jeden den: Hrát si spolu nebudou

Dvě mláďata za jeden den: Hrát si spolu nebudou

Jak se stěhuje tygr? Podívejte se!

Jak se stěhuje tygr? Podívejte se!

Válka s kaloni: Plodožravci v ohrožení

Válka s kaloni: Plodožravci v ohrožení