Tajemné mládě: Pohlaví roztomilého medojeda pomůže potvrdit jezevec

Tajemné mládě: Pohlaví roztomilého medojeda pomůže potvrdit jezevec
Sdílej
 
Safari park Dvůr Králové potvrdil pozici jednoho z mála míst na planetě, kde se daří množit náročné medojedy kapské. Šelmy, které vynikají vytrvalostí, chytrostí, obrovskou silou a houževnatostí, se ve Dvoře rozmnožily potřetí, a to už na konci listopadu 2023. Ale pohlaví mláděte medojeda zůstává pořád záhadou. Pomůže jezevec?

Mládě medojeda se narodilo už 22. listopadu loňského roku, od té doby se však matka držela stále u něj. „Odchov probíhá plně v režii samice. Ta až nyní dovolila provést veterinární prohlídku, když se od mláděte vzdálila,“ vysvětluje zooložka Gabriela Linhart.

„Vývoj medojedů je stejně jako u ostatních lavicovitých šelem pomalý, a tak mládě dlouho potřebuje veškerou pozornost a péči matky. Ve světovém kontextu jde stále o mimořádný odchov, a tak jsme dvojici dopřávali maximální klid,“ dodává Gabriela Linhart. V safari parku se dosud medojedi rozmnožili třikrát (před tím v letech 2020 a 2022), ve dvou předchozích případech šlo o samce.

Méně medojedů než pand velkých

Právě s ohledem na výjimečnost přírůstku zůstává relativně dlouhou dobu opředeno nejistotou i pohlaví malého mláděte. „To určí až analýza DNA ve specializované laboratoři. Tamější experti provádějí analýzu vzorku medojeda poprvé a rozhodli se jako srovnávací druh využít v Česku žijícího příbuzného jezevce lesního,“ doplňuje zooložka.

Ať půjde o samce nebo samici, mládě medojeda v budoucnu nejspíš nezůstane v Safari parku Dvůr Králové. Odejde do některé z partnerských zoologických zahrad. Pro představu: ve světových zahradách žije lehce přes padesát medojedů, tedy méně než například ikonických pand velkých.

Mládě uvidíte na jaře

Chov medojedů je složitý, za poslední rok se mládě narodilo jen ve dvou zahradách: Dvoře Králové a Olomouci. „Naše chovná samice je už zkušená, jde o její třetí úspěšný vrh. Mláďata se narodila dvě, ale o jedno nejevila zájem. Takové situace v minulosti zaznamenali i další chovatelé,“ doplňuje zooložka.

Mládě medojeda kapského při prohlídce •  Helena Hubáčková / SPDK

Mládě medojeda kapského •  Kateřina Bílková/Safari Park Dvůr Králové

Navzdory dosud příznivému vývoji je mládě medojeda stále ještě relativně málo pohyblivé a ani venkovní teploty zatím nejsou dost příznivé, aby se s matkou mohlo vypravit do výběhu. Návštěvníci jej proto uvidí na jaře.

Medojedovi raději ustoupí i lev

Medojed kapský (Mellivora capensis) je jedna z největších lasicovitých šelem. V zoologických zahradách jde o skutečnou raritu, možná i díky mimořádné náročnosti na chov.

Medojed je svéhlavé a urputné zvíře, které je třeba neustále zabavovat a připravovat mu nové podněty, navzdory tomu často vymyslí, jak se dostat i z těch nejlépe zabezpečených expozic. Pro jeho obrovitou sílu a překvapivou houževnatost se v přírodě medojedům vyhýbají i mnohem větší šelmy jako jsou lvi, hyeny nebo levharti.

Medojed a medozvěstka: Jak šelma spolupracuje s ptákem?

Medojed a medozvěstka: Jak šelma spolupracuje s ptákem?

Co se to klube? Vzácní leguáni! Ohrožená mláďata přišla na svět v Jihlavě

Co se to klube? Vzácní leguáni! Ohrožená mláďata přišla na svět v Jihlavě

Mláďata v ohrožení: Taťka makak slyší, jak volají o pomoc, ale je mu to jedno

Mláďata v ohrožení: Taťka makak slyší, jak volají o pomoc, ale je mu to jedno