Nejvzácnější šelma světa je v Ostravě: Nový král zvířat dorazil z Polska

Nejvzácnější šelma světa je v Ostravě: Nový král zvířat dorazil z Polska
Sdílej
 
V Zoo Ostrava můžete vidět nového krále zvířat. Nejde však o jen tak obyčejného lva, který vládne africkým savanám. Právě naopak, lev, o kterém je řeč, patří k nejvzácnějším šelmám na světě. Podle místa, kde žijí zbytky jeho populace, ho známe pod českým jménem lev indický.

Lev indický, někdy nazývaný také perský, je podle nejnovějších genetických výzkumů ve skutečnosti stejný poddruh lva (Panthera leo leo), jako žije v Africe. Přesto se indická populace díky své dlouhé izolaci daleko od Afriky od těch afrických mírně liší.

V přírodě se tato majestátní kočkovitá šelma vyskytuje pouze na jediné lokalitě v počtu okolo 670 jedinců, patří tedy k druhům ohroženým vyhynutím. Udržení životaschopné záložní populace v lidské péči je proto nadmíru důležité.

Výměna lva za lva

Chov lva indického v zoologických zahradách však není jednoduchý. V Evropě ho chová 38 institucí v počtu 116 jedinců. Všechna zvířata mají původ jen v několika zakladatelích, kteří do Evropy dorazili na přelomu 80. a 90. let minulého století.

Mladý samec lva indického v ostravské zoo •  Enrico Gombala

V posledních letech čelí chovný program malé četnosti porodů a velké úmrtnosti mláďat. Populace indických lvů v zoologických zahradách rychle stárne a je třeba podniknout opatření, aby nedošlo k jejímu kolapsu.

Proto byl v nedávné době aktualizován chovný program, jehož hlavním cílem je navýšení reprodukce lvů na co největší možnou míru. Na základě toho pak proběhlo několik přesunů zvířat. Jedním z nich byla i výměna samce mezi ostravskou zoo a polskou Zoo Krakov.

Příliš mladý král zvířat

„Koordinátorka chovu doporučila přesun našeho pětiletého lvího samce k sedmileté lvici do polského Krakova, aby dostal možnost předat své geny dále. Samec byl do Ostravy přivezen jako dvouletý v květnu 2021. Spojen měl být se starší, tehdy třináctiletou lvicí," vysvětluje situaci inspektor chovu kočkovitých šelem v Zoo Ostrava Matěj Vrúbel.

„Lvice však byla vůči mladému samci velmi dominantní, navíc nebylo pravděpodobné, zda by s ohledem na svůj věk ještě vůbec zabřezla,“ dodává inspektor chovu Vrúbel.

Starší samec, nová naděje

Stará samice však nezůstala v Ostravě sama, z Krakova k ní přicestoval tamní jedenáctiletý král zvířat. Ten by měl být dostatečně dominantní a zkušený.

„Aby si lev zvykl na nové prostředí, zůstane Pavilon indických šelem a případně i okolí jeho venkovního výběhu dočasně uzavřen. Veřejnost prosíme o trpělivost. Postupně budeme pavilon zpřístupňovat, ale klid pro zabydlování nového obyvatele je pro nás prioritou,“ vysvětluje inspektor chovu Vrúbel.

Nový samec lva indického si nejprve musí zvyknout na nové prostředí •  Veronika Máchová

„Doufáme, že jeho spojení s naší samicí vyjde a stane se jejím sociálním partnerem. Zároveň tak pomůžeme chovnému programu,“ dodává Matěj Vrúbel.

Lev indický v přírodě

Lev indický je jediným lvem, který se vyskytuje na asijském kontinentu. Na rozdíl od afrických lvů žijí lvi indičtí v odlišném sociálním uspořádání – samci jsou často samotáři nebo vytvářejí volná společenství se 2–3 samicemi. Proto také v zoologických zahradách nejlépe fungují páry, a ne početnější skupiny.

Dříve zasahoval areál rozšíření lva indického až do jihovýchodní Evropy. Dnes se vyskytuje pouze v Národním parku Gir a několika dalších rezervacích v západoindickém státě Gudžarát. 

Lví osudy: Minulost a budoucnost krále zvířat

Lví osudy: Minulost a budoucnost krále zvířat

Lvi vs. dikobrazi: Jak se ze lva stane lidožrout

Lvi vs. dikobrazi: Jak se ze lva stane lidožrout

Tajemství prvního mláděte v Zoo Děčín odhaleno! Je to veverka nebo makak?

Tajemství prvního mláděte v Zoo Děčín odhaleno! Je to veverka nebo makak?