Impala versus gepard: Skok o život

Impala versus gepard: Skok o život
Sdílej
 
Impala skáče o život před útokem hladového geparda. Středně velká africká antilopa, dokáže v nebezpečí prchat až devítimetrovými skoky rychlostí 90 km/hod. Ani to však nemusí stačit.

 

Impala, středně velká africká antilopa, dokáže v nebezpečí prchat až devítimetrovými skoky rychlostí 90 km/hod. Ani to však nemusí stačit na geparda – ten je schopen vyvinout rychlost 100, výjimečně až 120 km/hod. Vydrží tak ale běžet nanejvýš půl kilometru. Snaží se proto připlížit ke své kořisti tak, aby pronásledování co nejvíc zkrátil.

V Africe dnes žije necelých 7 000 gepardů, zatímco na začátku 20. století to bylo 100 000. Důvodem úbytku je pytláctví a poškozování přirozeného životního prostředí gepardů lidskou činností •  Profimedia.cz

Kanadskému fotografovi se v keňské rezervaci Masai Mara poštěstilo "závod" těchto dvou sprinterů zachytit na fotografii. Prvním útokem gepard antilopu minul, impala se pokusila toho využít a dlouhým skokem se z dosahu šelmy vzdálit. Často to pomůže, tentokrát ji ale gepard stačil ještě v letu chytit za zadní nohu a strhnout na zem.

Poražený král: Buvol versus lev

Poražený král: Buvol versus lev

Šakal versus straka: Neúspěšný lov

Šakal versus straka: Neúspěšný lov

Lvi versus buvoli: Dokud stojí, žije

Lvi versus buvoli: Dokud stojí, žije

 

Články odjinud