Pozor! Jedovatá nadílka v plzeňské zoo... a ne hadi!

Pozor! Jedovatá nadílka v plzeňské zoo... a ne hadi!
Sdílej
 
O tom, že mnozí hadi jsou jedovatí, ví kde kdo. Méně známou skutečností je, že jedovatí mohou být i ještěři. Patří k nim i korovci z pouští Střední Ameriky a jihu USA. Dva druhy chová Zoo Plzeň, kde se je nedávno podařilo rozmnožit.

Dospělý pár korovců mexických (Heloderma horridum exasperatum) získala plzeňská zoo v rámci Evropského záchranného programu od kolegů ze Zoo Zagreb v roce 2017. Chovný pár je umístěn v expozici Sonora a už v roce 2019 se podařilo odchovat osm mláďat.

Dalších mláďat se plzeňští chovatelé dočkali až začátkem letošního roku (2024). Samice vykladla v polovině srpna 2023 celkem devět vajec, v pěti z nich se úspěšně vyvíjela mláďata. Všech pět se úspěšně vylíhlo v lednu letošního roku. Tento druh korovců, který může dorůst téměř metrové délky, je vejcožravý, mláďata se zatím živí křepelčími vajíčky, později zvládnou i vejce větší.

Korovec jedovatý se vylíhnul v Plzni

V Plzni se ale vylíhlo i mládě dalšího chovaného druhu korovce, a to korovce jedovatého (Heloderma suspectum). Chovný pár žije v zádveřní expozici sukulentního skleníku (nyní Svět sucha) a je to jeho první mládě.

Jed korovci produkují v dolní čelisti •  Kateřina Misíková, Zoo Plzeň

Mládě korovce jedovatého staré téměř 4 měsíce •  Kateřina Misíková, Zoo Plzeň

Vejce samička nakladla 16. května loňského roku (2023) a o čtyři měsíce později, 28. září, se z něj vyklubalo mládě. Je tedy starší než mláďata korovců mexických. Tento druh navíc není čistě vejcožravý, takže kromě křepelčích vajíček (na kterých si i tento korovec rád pochutná) už přijímá i myší holata.

Mláďata zatím ne, rodiče ano

Všechna mláďata jsou nyní v chovatelském zázemí, kam návštěvníci nemohou, mají však v obou expozicích (tj. v expozici Sonora a Svět sucha) možnost celoročně pozorovat jejich rodiče. Korovci však nejsou v plzeňské zoo novinkou, poprvé chovala oba druhy na přelomu 60. a 70. let minulého století.

Jedovatí ptáci: Co mají společného se žábami?

Jedovatí ptáci: Co mají společného se žábami?

Co se to klube? Vzácní leguáni! Ohrožená mláďata přišla na svět v Jihlavě

Co se to klube? Vzácní leguáni! Ohrožená mláďata přišla na svět v Jihlavě

Veverkám chutnají houby: Někdy i jedovaté muchomůrky

Veverkám chutnají houby: Někdy i jedovaté muchomůrky