Korovec: Pouštní ještěr recykluje moč

Korovec: Pouštní ještěr recykluje moč
Sdílej
 
Život v poušti není pro každého. Pouštní druhy živočichů proto disponují nejrůznějšími triky, jak v tomto životu nepřátelském prostředí přežít. Doslova velmistrem v tomto oboru je mexický ještěr, korovec.

 

Korovec jedovatý, o kterém jste se dočetli v ABC 18/2018, žije v jednom z nejdrsnějších prostředí světa – jeho domovem jsou pouště na jihozápadě Severní Ameriky a severu Mexika, především proslulá a obávaná poušť Sonora.

Neobvyklý způsob líhnutí, kdy vylíhlá mláďata ještě půl roku čekají v doupěti pod zemí, až bude "nahoře" dodatek potravy, není jediné neobvyklé přizpůsobení pouštním podmínkám. Poušť, to je především prostředí bez vody. Tomu se musí přizpůsobit každý tvor, který chce v poušti přežít.

Korovec přežívá v poušti

První zásadou je, vyhnout se slunci a největšímu žáru, který rychle vysušuje. Proto většina pouštních živočich včetně korovců vychází z úkrytů až za soumraku nebo dokonce v noci. Důležitou roli hraje i výběr úkrytu, pouštní živočichové tráví nejžhavější hodiny dne v hlubokých norách nebo pod velkými balvany či skalními bloky. I v té nejsušší poušti se totiž ve větších hloubkách drží určitá vlhkost. K napití to nestačí, ale zpomaluje to ztráty tělesných tekutin výparem.

Korovec má ale ještě další přizpůsobení, které mu pomáhá přežít přes 80 dní, aniž by se potřeboval napít. Nevylučuje ze svého těla žádnou tekutinu, všechnu uchovává v přizpůsobeném močovém měchýři, který slouží jakou zásobárna. V době sucha pak nashromážděnou moč "recykluje", zbaví škodlivin a zásobuje jí tělesné orgány. Voda se uvolňuje i z tuku nahromaděného v ocase ještěra. Ten je pro korovce tak důležitý, že není schopen ho v nebezpečí odlomit, jako to dělají jiní ještěři.

Ani potravy není v poušti nadbytek, hlavní potravu korovců navíc tvoří hlavně vejce pouštních ptáků a plazů, takže se k pořádnému naplnění břicha dostanou prakticky jen na jaře. To pak jsou schopni za vejci dokonce i šplhat po větvích keřů a stromů. Přežít při omezených zdrojích potravy jim pomáhá i jejich velmi pomalý metabolismus. Na návštěvu mexické pouště a setkání s korovcem se můžete vypravit díky videu nahoře. 

O rodinném životě korovců se ví opravdu jen málo, většina poznatků pochází z odchovů v zajetí. Tady se daří korovce i rozmnožovat, ale to největší tajemství odhalil až nález líhnoucích se mláďat v přírodě. Na líhnutí mláďat (zatím jen v inkubátoru) se můžete podívat na následujících záběrech.


Odložený start: Mláďata korovců nespěchají

Odložený start: Mláďata korovců nespěchají

Šupinatá máma: Krajty hlídají své děti

Šupinatá máma: Krajty hlídají své děti

Chameleoni: Úplně jiní ještěři

Chameleoni: Úplně jiní ještěři

Psí plemena: Anglický kokršpaněl vyhání sluky, bažanty a koroptve

Psí plemena: Anglický kokršpaněl vyhání sluky, bažanty a koroptve

 

Články odjinud