Opeřenci kolem nás 11: Budníček menší

Opeřenci kolem nás 11: Budníček menší
Sdílej
 
V našem seriálu vám ve spolupráci s Českou společností ornitologickou ukazujeme „neviditelné“ ptačí druhy. Jako je třeba takový budníček menší. Zná ho málokdo, ale slyšel ho určitě každý. Jeho neodbytné opakované cip cap totiž zní na jaře skoro všude!

Na první pohled je chudák budníček menší dost nezajímavý pták. Je tak nenápadně hnědozeleně zbarvený, jen se světlejším bříškem, že ho někteří pozorovatelé ptáků v hantýrce nazývají „úhápéčko“, tedy univerzální hnědý pták.

Můžu vám ale prozradit, že pro spoustu z nich je budníčkův zpěv ten první, který se naučí bezpečně poznávat! A kam se za budníčky vypravit? Prakticky kamkoli. Šanci máte ve světlých listnatých lesích stejně jako parcích, polních cestách lemovaných stromy i na zahrádkách.

Zpěv budníčka menšího:

Hlas budníčka menšího: Čifčef, nebo Cilpcalp?

Budníčci menší (Phylloscopus collybita) spustí, jakmile na konci března přiletí ze Středomoří, a své zobáčky nezavřou až do podzimu. Angličanům jejich dva jednoduché tóny znějí jako Chiff-chaff, zato německé uši zase slyší Zilp-zalp.

A oba národy budníčka podle zpěvu také pojmenovaly. Jeho hlas i hlasy dalších jarních ptáčků-zpěváčků (například pěnice, pěnkavy, stehlíka, červenky a střízlíka) si můžete poslechnout zde.

Budníček menší si protřepává křidélka. Je to drobný ptáček, který váží asi 8 gramů •  iStock

Budko, boudičko, kdo v tobě přebývá?

Český název „budníček“ zase odkazuje na stavitelské schopnosti budníčků. Tedy spíše jejich samiček, které z teplých krajů přilétají o týden později než samečci. Poslechnou si, jak který z nich zpívá a v teritoriu těch nejšikovnějších samečků si vyberou místo pro stavbu hnízda.

Je to až k neuvěření, že tenhle 8 g vážící tvoreček dokáže ze suché trávy, větviček, listí, jehličí a mechu uplést tak dokonalou kulatou boudičku! Bývá většinou umístěná na zemi, třeba v borůvčí nebo v trsu suché trávy.

A zatímco paní budníčková staví, zahřívá vajíčka, krmí mláďata a odnáší „balíčky“ s jejich výkaly, pan budníček si poskakuje kolem, a co myslíte? Jen si tak z plna hrdla prozpěvuje.

Vnitřek hnízda vystýlají budníčci měkkým materiálem včetně ptačích peříček •  iStock

Budníčka do každé zahrádky

No opravdu, mít budníčka na zahradě je snem každého pěstitele. Budníčci jsou totiž skoro výhradně hmyzožraví a během hnízdění dokážou pochytat z větviček, listů, ale i za letu tolik pakomárů, housenek, mšic a much, že srdce každého zahrádkáře zaplesá. O důvod víc, proč místo anglického trávníku vysázet stromy a keře!

Budníček menší při kroužkování:

Přijďte na webinář a ptejte se ornitologů!

Jestli se chcete o zpěvu nejen budníčka dozvědět více, sledujte další díl webináře České společnosti ornitologické Ornitolog na drátě. Ve středu 13. 4. se od 17:30 budeme věnovat právě ptačímu zpěvu! A máte-li jakýkoli dotaz o ptačím zpěvu, můžete se zeptat v aplikaci Slido zde. Na váš dotaz odpovíme během pořadu.

Za pozvánku na webinář i za odbornou spolupráci při vytváření seriálu Opeřenci kolem nás děkujeme České společnosti ornitologické!

Opeřenci kolem nás 10: Slípka zelenonohá

Opeřenci kolem nás 10: Slípka zelenonohá

Opeřenci kolem nás 9: Pěvuška modrá

Opeřenci kolem nás 9: Pěvuška modrá

Opeřenci kolem nás 8: Sluka lesní

Opeřenci kolem nás 8: Sluka lesní

Autor

Alena Klvaňová

 

Články odjinud