Opeřenci kolem nás 2: Střízlík obecný

Opeřenci kolem nás 2: Střízlík obecný
Sdílej
 
Náš nový seriál vám ve spolupráci s Českou společností ornitologickou postupně představí „neviditelné“ ptačí druhy. Takové, které žijí po našem boku, ale my je moc nevnímáme a často ani nepoznáme. Minule to byl drobný čížek, a tento týden se podíváme na ještě menšího opeřeného drobka – střízlíka obecného!

Už vám někdy někdo řekl, že jíte jako střízlík? Vzhledem k tomu, že střízlík obecný (Troglodytes troglodytes) je jedním z našich nejmenších ptáků, tak vám jídlo tehdy asi zrovna moc nejelo! Střízlík létá jen málo, a tak tuhle drobnou hnědou kuličku se vztyčeným ocáskem nejčastěji zahlédneme na zemi nebo ve spleti větví – nejprve ale nejspíš uslyšíme jeho zpěv.

Střízlík zpívá i ve sněhu

Teď v zimě moc ptáků nezpívá, mají jiné starosti. Ne tak střízlík – tenhle prťousek si nedá pokoj ani na sněhu. Hlasitý zpěv střízlíka tak můžeme slyšet, i když na běžkách křižujeme krajinu. Má rád lesy všeho druhu, parky a zahrady s hustým podrostem a co přímo zbožňuje, jsou vodní toky. Právě proto, aby překřičel řev tekoucí vody a zurčení potůčků, zpívá překvapivě hlasitě. Zaslechnout můžeme i pronikavé varování, a to dost zblízka – střízlík se nebojí a své teritorium statečně obhajuje.

Jeden (téměř) ze sta

Střízlíků žije na světě 94 druhů, ale jenom toho „našeho“ jako jediného potkáme mimo Ameriku. Tenhle drobek váží pouhých 9 gramů, a tak se musí pořádně otáčet, aby našel dostatek pavouků, stonožek a nejrůznějšího hmyzu a přežil zimu. Oteplování v důsledku klimatické změny a mírnější průběh zim střízlíkům svědčí, a tak v Evropě přibývají.

Střízlík patří k ptačím druhům, pro které jsou kromě divokých predátorů nebezpečné i domácí kočky •  iStock

Sameček staví vnější kostru hnízda z větviček, listí a mechu •  Zdeněk Miška, Flickr ČSO

Hnízda jako kulaté paláce

Nechte v rohu zahrady hromadu větví a s trochou štěstí tam možná střízlíka přilákáte. Má rád houštiny, vývraty stromů nebo převisy břehů, kde v dubnu sameček staví hned několik kulovitých hnízd, z nichž si teprve samička vybere to pravé. Vystele ho chlupy a peříčky a naklade do něj vajíčka. Ve zbylých hnízdech pak rodinka po vyvedení mláďat nocuje.

Za odbornou spolupráci ábíčko děkuje České společnosti ornitologické!

Opeřenci kolem nás 1: Čížek lesní

Opeřenci kolem nás 1: Čížek lesní

Opeřenci kolem nás 3: Morčák velký

Opeřenci kolem nás 3: Morčák velký

Birdwatching: Pozorování ptáků - seriál časopisu ABC

Birdwatching: Pozorování ptáků - seriál časopisu ABC

Autor

Alena Klvaňová

 

Články odjinud