Opeřenci kolem nás 3: Morčák velký

Opeřenci kolem nás 3: Morčák velký
Sdílej
 
Ve spolupráci s Českou společností ornitologickou vám postupně představujeme „neviditelné“ ptačí druhy. Takové, které se vyskytují v České republice, žijí po našem boku, ale my je moc nevnímáme a často ani nepoznáme. Ten dnešní – morčáka velkého – hledejte na vodě nebo v její těsné blízkosti. Využít k tomu můžete i pozvánku, kterou najdete na konci tohoto článku!

Morče už jste asi všichni viděli, možná ho máte dokonce doma jako mazlíčka. Někdo z vás už si třeba pochutnal na mořčákovi chutném neboli mořském vlku, což je ryba oblíbená v gastronomii. Ale znáte také ptáka morčáka?

Morčák je černobílý elegán

Morčák velký (Mergus merganser) je kachna. Kde se vyskytuje? Můžete ji v zimě potkat na větších vodních tocích, a to i uprostřed měst – třeba na Vltavě v Praze-Tróji pod zoologickou zahradou, na Svratce v Brně či na Labi v Děčíně, ale i na vodních nádržích a rybnících.

Morčák velký (na obrázku je samička) je severský druh, který u nás tráví zimu •  iStock

Protože je nápadně černobíle zbarvená, štíhlá a veliká (od hlavy k ocasu měří přes 60 cm), zaujme vás na první pohled. Samečkova černá hlava se zeleně leskne a kontrastuje s jeho velmi úzkým červeným zobákem. Zato samička má hlavu rezavě hnědou a na rozdíl od samečka, který si chocholku v týlu jakoby ulízal, dává přednost ježatému rozcuchu.

Mistr rybář se nejdřív rozhlédne!

Morčáci jsou otužilí Seveřané, kteří k nám do střední Evropy létají na zimu. Hnízdí tu jen ostrůvkovitě a potrpí si výhradně na čisté vody. Nejvíc jim totiž chutnají ryby. Loví je tak, že nejprve ponoří hlavu pod hladinu, a když si kořist vyhlídnou, potopí se pro ni až do hloubky 4 m. Pod vodou obvykle vydrží kolem 40 sekund, ale rekordní ponor morčáka trval skoro dvě minuty! Rybky do velikosti kolem 10 cm pak do sebe morčáci nasoukají vcelku.

Zasloužilí rodiče

Morčáci se začínají namlouvat už teď v únoru, kdy kačeři zvedají zobáky a divoce obeplouvají svou vyvolenou. Na kachny hnízdí morčáci dost neobvykle – v dutinách stromů. Mívají až 12 mláďat a pozorovat tyhle hnědobílé kuličky, jak vyskakují z výšky a bez úhony dopadají do vody nebo do listí, je zážitek. Stejně jako vidět rodiče, jak je vozí na zádech.

Takto probíhala vycházka s Českou společností ornitologickou v minulých letech •  Jiří Preclík/Česká společnost ornitologická

Pozvánka na vycházku za vodními ptáky

Víte, co bylo 2. února? Asi by se našlo víc událostí, ale nás zajímá to, že tento den připadá na Světový den mokřadů. Mokřady jsou pro vodní ptáky jako je morčák životně důležité a Česká společnost ornitologická při této příležitosti tento víkend organizuje sérii vycházek zaměřenou na poznávání vodních druhů ptáků a význam našich mokřadů pro jejich zimování a tah. Vycházky se konají v sobotu 5. února a v neděli 6. února na mnoha místech naší republiky. Jejich seznam najdete tady.

Ptáci přepsali mapu Evropy: Co se změnilo za 30 let

Ptáci přepsali mapu Evropy: Co se změnilo za 30 let

Opeřenci kolem nás 1: Čížek lesní

Opeřenci kolem nás 1: Čížek lesní

Opeřenci kolem nás 2: Střízlík obecný

Opeřenci kolem nás 2: Střízlík obecný

 

Články odjinud