Opeřenci kolem nás 7: Sýkora babka

Opeřenci kolem nás 7: Sýkora babka
Sdílej
 
Ve spolupráci s Českou společností ornitologickou vám postupně představujeme „neviditelné“ ptačí druhy. Takové, které sice žijí po našem boku, ale my o jejich přítomnosti skoro ani nevíme. Říkáte si, kdo by neznal sýkorku? Ale víte, že u nás žije hned šest druhů? Nejméně nápadná je sýkora babka.

Když se budete po ránu procházet třeba kolem řeky lemované starými stromy, už teď v březnu možná uslyšíte celkem pěkný klokotavý zpěv. Drobný ptáček s načechraným peřím a lesklou černou čepičkou vás bude následovat v korunách stromů a přiblížíte-li se moc blízko, ostře vypískne „istjé!“ a pak vám pěkně vynadá: „dedededede!“ Vězte, že jste vkročili do teritoria sýkory babky (Parus palustris), která k tomu rozhodně mlčet nebude.

Hlas sýkory babky si můžete poslechnout tady:

Sýkoru babku potkáme celoročně

Tyhle sympatické drobné sýkory potkáváme v Česku celoročně. Párek babek obývá své teritorium po celý rok, i když na podzim a v zimě se také přidávají do větších hejn i s dalšími sýkorami a při hledání něčeho k snědku se přece jen vzdalují od domova. Prozkoumávají i parky a zahrady a navštěvují krmítka, kde si naberou plné zobáčky semínek a pak frrr s nimi někam do úkrytu.

V létě myslí na horší zimní časy

Sýkory babky jsou především hmyzožrouti. V létě slupnou velké množství mšic, housenek a pavouků, ale rozlousknou i tvrdé krovky brouků, a v zimě si pochutnávají na chvostoskocích. Hlavně na podzim a v zimě však sbírají i semínka, bobule a oříšky. A neponechávají nic náhodě – na tuhou zimu si vytvářejí zásoby.

Své spižírny umísťují nízko nad zemí, třeba v pařezu, v mechu nebo ve skulině za kůrou stromu. Zajímavostí je, že se jim to zřejmě vyplácí – nejstarší babka se dožila dokonce 11 let a 11 měsíců! Malí pěvci přitom žijí většinou kolem čtyř let.

Jak poznat sýkoru babku a sýkoru uhelníček:

Sýkora babka a uhelníček: Jak je poznat? •  ČSO

Vytesané hnízdo

Babky hnízdí jednou ročně, zato v pořádném příbytku. Vyhledávají přirozené dutiny, ale někdy si je dokonce samy vytesají. Jejich drobným zobáčkům to trvá dva týdny a potřebují měkké, trouchnivějící dřevo. Budou nám proto vděčné, když staré stromy necháme dožít, aby v nich babky mohly hnízdit.

Za odbornou spolupráci ábíčko děkuje České společnosti ornitologické!

Opeřenci kolem nás 6: Žluna zelená

Opeřenci kolem nás 6: Žluna zelená

Opeřenci kolem nás 5: Šoupálci

Opeřenci kolem nás 5: Šoupálci

Opeřenci kolem nás 4: Kalous ušatý

Opeřenci kolem nás 4: Kalous ušatý

Autor

Alena Klvaňová

 

Články odjinud