Opeřenci kolem nás 13: Králíček obecný

Opeřenci kolem nás 13: Králíček obecný
Sdílej
 
V našem seriálu vám ve spolupráci s Českou společností ornitologickou ukazujeme „neviditelné“ ptačí druhy. A tak jsme nemohli vynechat našeho nejmenšího ptáčka, králíčka obecného. Pro jeho maličkost, mrštnost a neposednost ho málokdy uvidíme, i když nám cvrliká těsně nad hlavou.

Procházíte se smrkovým či jedlovým lesem nebo městským parkem s jehličnany, když vaši pozornost upoutá vysoký vrzavý hlásek, který rychle stoupá a zase klesá. Je tak neodbytný, že vás nutí zvednout hlavu. Zakláníte se, až vás bolí za krkem, ale jediné, co zahlédnete, je šedozelená kulička míhající se větvovím. To nemůže být nikdo jiný, než králíček obecný.

Dejte na mou radu a pěkně si jeho zpěv užijte, dokud máte dobrý sluch, protože jak budou vaše uši stárnout, bude pro vás čím dál těžší králíčky vůbec zaslechnout. Hlas králíčka obecného najdete i zde:

Králíček, trpaslíček, nebo motýlek?

Králíček obecný (Regulus regulus) vypadá jako kulička nadýchaného peří a na roztomilosti mu ještě přidává zvídavé černé očko jako korálek. Mezi pěvci je se svými pěti gramy opravdovým trpaslíčkem (když nejmenší ptáčci na světě jsou ale ještě lehčí, rekordní kolibřík váží jen 2 gramy). Pro lepší představu o jeho váze vězte, že váš mobil váží jako čtyřicet králíčků.

Když zrovna nezpívá, což je mimochodem málokdy (většinou jen za deště), je poměrně nenápadný a rád se schovává vysoko v korunách jehličnanů, kde svým miniaturním zobáčkem sbírá ten nejdrobnější hmyz a pavouky. Oblétá přitom zaníceně konce větviček a někdy se i v letu zastaví a třepetaje křídly na místě vypadá spíš skoro jako motýl než pták.

Králíček obecný žije na celém území Česka a zatím je stále hojný, i když v posledním desetiletí výrazně ubývá. Zato králíčku ohnivému, který je pořád ještě o dost vzácnější, se daří velmi dobře a jeho počty u nás rostou •  iStock

Žádný ušák, ale malý král

Český název „králíček“ vychází z latinského jména regulus, což znamená doslova malý král a ne malý králík, jak vás možná napadne. Jméno králíčkovi zřejmě dala zlatá korunka, kterou nosí na hlavě sameček i jeho družka. Královninu korunku tvoří pírka světleji žlutá, zatímco pan králíček má mezi žlutými pírky uprostřed i zářivě oranžová, téměř zlatá pera. Proto se mu u nás také místy říkávalo zlatohlávek.

Ustelem si na mechu, přikryjem se pavučinou

Králiččí rodiče jsou si věrní a tráví spolu často i zimu, kdy spí přitisknuti jeden k druhému, aby šetřili tělesné teplo. Teď v dubnu už ale oba sbírají mech, peří a srst na stavbu hnízda, které tvoří pevný košíček, ukrytý vysoko v hustých větvích, zvenku opředený lišejníkem a pavučinami.

Králíček obecný se proplétá větvičkami a zpívá

Pro takové dva drobečky je to pěkná fuška, a tak jim stavba zabere i tři týdny. Jen si představte, že se do hnízda o velikosti sevřené pěsti musí vejít až 11 vajíček! Že samička dokáže v krátké době vyprodukovat vejce, která dohromady váží víc než ona sama, je obdivuhodný výkon.

Pozvánka: Přivítejte jaro a zpěv nejen králíčků

Chcete si procvičit poznávání zpěvu králíčků v přírodě? Vydejte se do nejbližšího jehličnatého lesa či parku, anebo se přidejte k ostatním nadšencům a milovníkům ptáků a přivítejte s námi jaro oslavou ptačího zpěvu! Tradiční akce Vítání ptačího zpěvu se koná během dubna a května nejen na více než stech místech naší republiky, ale po celém světě!

Seznam akcí pořádaných Českou společností ornitologickou najdete tady. Leckde je součástí vycházky také ukázka kroužkování nebo třeba stezka s úkoly pro děti, tak neváhejte!

Králíček obecný v časopisu Ptačí svět (pdf ke stažení). Všechna čísla časopisu ČSO Ptačí svět jsou ke stažení tady.

Opeřenci kolem nás 12: Kopřivka obecná

Opeřenci kolem nás 12: Kopřivka obecná

Opeřenci kolem nás 11: Budníček menší

Opeřenci kolem nás 11: Budníček menší

Opeřenci kolem nás 10: Slípka zelenonohá

Opeřenci kolem nás 10: Slípka zelenonohá

Autor

Alena Klvaňová

 

Články odjinud