Opeřenci kolem nás 18: Moták pochop

Opeřenci kolem nás 18: Moták pochop
Sdílej
 
Ve spolupráci s Českou společností ornitologickou si dnes představíme dravce, který sice není nenápadný, ale nezkušené oko ho může považovat za mnohem běžnější, podobně velikou káni lesní. Pak se může stát, že motáka pochopa snadno přehlédneme.

Procházíte-li se v květnu otevřenou krajinou s rybníky nebo podél rákosin lemujících pole či louku, můžete si na obloze všimnout plachtícího dravce, který se zvláštně pohupuje a naklání tu na jednu a hned zase na druhou stranu. Má-li stříbřitě šedá křídla s černými konci a hnědá záda, právě jste potkali samce motáka pochopa (Circus aeruginosus). O něco větší, tmavě hnědá samice s krémovou hlavou zřejmě nebude daleko, protože právě teď ve společném teritoriu hnízdí.

Jak rozmotat motákovo jméno?

Pojmenování moták nemá nic společného s Harry Potterem (tam je moták člověk z kouzelnické rodiny, který však nemá žádné kouzelnické schopnosti). Moták pochop jej získal proto, že se v letu opravdu motá. Létá pomalu, často i nízko nad zemí, kymácí se ze strany na stranu a vyhlíží kořist. Křídla, jejichž rozpětí dosahuje až 140 cm, nese rozevřená do tvaru mělkého písmene V. Tím se odlišuje od káně, která má křídla o poznání širší a nese je rovně.

Video: Povídání o motáku pochopovi – popis, rozšíření, hnízdění a potrava

Jak dlouho je „náš“?

Ptáky, které kolem sebe vídáme, považujeme za naše, i když u nás tráví třeba jen zlomek roku (jako třeba lejsek šedý). Pochopy u nás potkáváme sice od konce března až do října, ale teprve nějakých 80 let! První pochopí pionýři totiž v novodobé historii zahnízdili až v roce 1940.

Dříve byli všichni dravci neúprosně pronásledováni a pochopi z mnoha částí Evropy vymizeli. Díky úsilí ochranářů jsou ale dnes dravci chráněni zákonem, a tak se motáci opět rozšířili na celé naše území. Štěstí na ně budete mít zejména v podmáčených, rybničnatých oblastech, i když hnízdí i v pásech rákosin na okrajích polí nebo luk.

Mistři letecké akrobacie

Když se v dubnu po příletu z tropické Afriky pochopí pár namlouvá, je to přímo adrenalinová podívaná! Oba ptáci hlasitě křičí, jejich hlasy si můžete poslechnout zde:

Podnikají vzdušné svatební reje, při kterých se vrhají střemhlav k zemi a až v poslední chvíli to otočí nebo partnera oslňují krkolomnými přemety a fantastickými obraty. Zatímco samička po úspěšném páření usedá na hnízdo a zahřívá vejce, samec si někdy nedá pokoj a vyvádí ve vzduchu až do léta.

Nakrájet jedině od maminky!

Motáci loví hlavně drobné hlodavce a ptáky, občas si ale smlsnou i na rybkách, žábách anebo hmyzu. Když pochopí rodiče pečují o mláďata, mají práci spravedlivě rozdělenou. Samec loví a přináší potravu samici, která si ji od něj přebírá. Někdy mu dokonce letí naproti, podletí ho, otočí se na záda a potravu od něj převezme do drápů za letu.

Protože by mláďata nedokázala pozřít kořist vcelku, musí se jim naporcovat. A jelikož to samec nedokáže, je při krmení malých motáčat role maminky zcela nenahraditelná, bez ní by mláďata pošla hlady.

Video: Krátký film o hnízdění pochopů sleduje dvě hnízda z okolí Golčova Jeníkova, ve kterých bylo úspěšně vyvedeno devět mláďat

Pochopi obětí travičů

Přesto, že jsou dravci u nás chráněni zákonem, pořád někomu „leží v žaludku“. A tak se u nás bohužel dodnes setkáváme s otravami volně žijících zvířat, jako byl loňský případ otrávených pochopů. Na hledání otrávených návnad i jejich obětí se u nás od roku 2017 specializuje psí jednotka České společnosti ornitologické, která úzce spolupracuje s Policií ČR.

Pochopi jsou mezi nejčastěji zdokumentovanými případy otrav na 6. místě – od ledna 2017 do června 2021 jich psí jednotka ČSO našla 31. Více se o ptačí kriminalitě dozvíte ve speciálu časopisu Ptačí svět. Jak se zachovat, když otrávené zvíře v přírodě najdete, si přečtěte zde.

A jestli vás dravci zajímají více, podívejte se na webinář České společnosti ornitologické Ornitolog na drátě, jehož osmý díl byl věnován právě jim.

ŽIVĚ: Krmítko na konci Brd

Opeřenci kolem nás 17: Lejsek šedý

Opeřenci kolem nás 17: Lejsek šedý

Opeřenci kolem nás 16: Krutihlav obecný

Opeřenci kolem nás 16: Krutihlav obecný

Opeřenci kolem nás 15: Konopka obecná

Opeřenci kolem nás 15: Konopka obecná

Autor

Alena Klvaňová

 

Články odjinud