Opeřenci kolem nás 14: Potápka malá

Opeřenci kolem nás 14: Potápka malá
Sdílej
 
V našem seriálu vám ve spolupráci s Českou společností ornitologickou ukazujeme „neviditelné“ ptačí druhy. Hrdinka dnešního dílu - potápka malá - je nejen malá, ale dokonce nejmenší ze všech našich potápek! Navíc z nich všech žije nejskrytěji. Je plachá a než byste řekli švec, může se vám na desítky vteřin schovat pod vodou.

Až se o víkendu vypravíte k vodě, možná vás vyděsí podivné zvuky z rákosí. Rychle opakované, hlasité poplašné bibibibi po chvíli utichne do ztracena. Nikde nikdo. Sotva naberete dech, už se to ozývá znovu o kousek dál. Nebojte, to nehudruje vodník (i když si to možná naši předci mysleli), ale právě jste slyšeli zamilovaný duet samečka a samičky potápky malé, kteří se neviditelně proplétají rákosím.

Skromný vodníček

Potápka malá (Tachybaptus ruficollis) žije na rybnících a jiných vodních nádržích, ale nepohrdne ani drobnou vodní plochou, jen když jsou její břehy pořádně zarostlé, aby se měla kde schovat. Jinak než malá by se snad ani jmenovat nemohla, vždyť její křídlo je dlouhé jen 9 až 10 cm – jen o málo delší než váš prostředníček.

Protože díky své nenápadnosti snadno unikne pozornosti, často ji nejdřív uslyšíme. Hlas potápky malé si můžete poslechnout zde:

Jestli neuvidím na dno, budu mít hlad

Potápky se pro drobné rybky, vodní hmyz, korýše, měkkýše a pulce potápějí a při jejich hledání se spoléhají výhradně na svůj zrak. Potřebují proto čistou, průhlednou vodu a ta se v dnešních přerybených, intenzivně obhospodařovaných rybnících moc často nevidí. Potápky se v nich pak musejí cítit jako v hladomorně – je tam tma a hlad. V kalné vodě plné kaprů nežijí ani bezobratlí a to je také důvod, proč u nás těchto drobných vodních ptáků ubývá.

Potápka malá hnízdící v Zoo Ostrava

Hausbót pro celou rodinu

Právě teď v dubnu probíhá u potápek show roku – tok. I když jsou si páry zpravidla věrné a tráví spolu celý život, po příletu na hnízdiště je přemůže jarní romantika a pouštějí se i po letech společného života do namlouvacího rituálu. Čepýří peří, stříkají vodu a obeplouvají jeden druhého přesně podle složitého scénáře. Společně pak také staví hnízdo z vodních rostlin, které po vylíhnutí mláďat slouží jako takové rodinné kanape v obýváku. Celá rodina ho ještě dlouho navštěvuje a hoví si v něm při poledním klidu.

Potápka malá s mláďaty

Nasedat, mamataxi odjíždí!

Potápky jsou sice nenápadné, ale kdo je všímavý a trpělivý, tomu mohou nabídnout jedno z nejhezčích pozorování v naší přírodě. Kromě toku je to chvíle, kdy se hejnko pruhovaných sourozenců nahrne mámě nebo tátovi pod křídla, zavrtá se jim do peří tak, že z něj vykukují jen malé kulaté hlavičky, a nechá se vozit po rybníku.

DIY po potápkovsku

Na závěr vám na potápky musím ještě něco prozradit. Mají takový dost zvláštní zvyk. Vytrhávají si peří z vlastní hrudi a polykají ho! Proč to dělají, nevíme úplně jistě, ale dost možná jim slouží k obalení rybích kůstek a schránek živočichů v žaludku. Tyhle nestravitelné kousky potravy pak pěkně bezpečně zabalené do kulatých balíčků vyvrhují podobně jako sovy nebo dravci.

Na vodní hladině a v rákosí

Pozvánka na ornitologické dobrodružství

Vydejte se za dobrodružstvím do domoviny potápek v jižních Čechách!
Je-li vám 10–15 let a máte rádi ptáky a přírodu, můžete se 20.–22. května s Českou společností ornitologickou vypravit na expedici Musílkova cesta přes Sibiř ve stopách slavného ornitologa. Cílem bude poznat, zmapovat a zdokumentovat co nejvíce ptactva v neprobádaném území plném rybníků, luk, polí a lesů v okolí táborové základny v Čimelicích. Více informací tady.

A ještě pozvánka: Vítání ptačího zpěvu

Pokud máte do jižních Čech daleko, nesmutněte. Ještě je tu tradiční akce Vítání ptačího zpěvu, která se koná během dubna a května na více než stech místech naší republiky! Seznam akcí pořádaných Českou společností ornitologickou najdete tady. Mnoho vycházek míří k vodě, a tak budete mít velkou šanci pozorovat i dnešní hrdinku potápku!

Opeřenci kolem nás 13: Králíček obecný

Opeřenci kolem nás 13: Králíček obecný

Opeřenci kolem nás 12: Kopřivka obecná

Opeřenci kolem nás 12: Kopřivka obecná

Opeřenci kolem nás 11: Budníček menší

Opeřenci kolem nás 11: Budníček menší

Autor

Alena Klvaňová

 

Články odjinud