Opeřenci kolem nás 8: Sluka lesní

Opeřenci kolem nás 8: Sluka lesní
Sdílej
 
Spolu s Českou společností ornitologickou vám postupně představujeme „neviditelné“ ptačí druhy. Takové, které sice žijí po našem boku, ale my o jejich přítomnosti moc nevíme. Dnešní opeřenec se na to dokonale hodí. Sluka lesní je totiž tajemný pták, o kterém toho pořád ještě zbývá hodně objevit.

Už jste někdy byli v lese po setmění? Pokud ne, můžete vzít rodiče a zkusit štěstí při dobrodružné výpravě za slukami. Právě v polovině března totiž přilétají ze Středomoří, kde obvykle zimují.

Vyberte si listnatý nebo smíšený les, nejlépe s protékajícím potokem. Asi půl hodiny po západu slunce začíná slučí tok, při němž samečci poletují nízko nad korunami stromů a ozývají se typickým hlasem „kvorr-kvorr“, kterému se říká kvorkání. Zvuk, jaký sluky vydávají, si můžete poslechnout níže.

Zvuk sluky lesní:

Smím prosit?

Samičky sluky lesní (Scolopax rusticola) sedí přitištěné k zemi a díky svému krycímu zbarvení jsou opravdu „neviditelné“. Během toku (od března do dubna) samečky vábí zvláštním hlasem. Když ho samec uslyší, prudce slétne, rozprostře ocásek, spustí křídla dolů a malými krůčky samičku pomalu obchází. Po svatebním tanečku následuje páření a to je naposledy, co se ti dva vidí.

Zvláštní pohyb sluky lesní:

Mámy všechno vyřeší

Veškeré rodičovské starosti tak připadnou slučí samičce. S hnízdem si moc starostí nedělá, je to jen mělká jamka v zemi vystlaná listím. Po dvaceti dnech se pak z obvyklých čtyřech vajíček líhnou roztomilé ochmýřené kuličky s legračním dlouhým zobáčkem a krátkýma nožkama.

Slučata jsou velmi zranitelná, zálusk si na ně totiž dělají divoká prasata, lišky i další predátoři. A protože ještě neumějí létat, mají na to matky unikátní recept. Popadnou mláďata do zobáku nebo mezi nohy, přitisknou si je k tělu a přenesou je do bezpečí.

„Tančit“ umí i sluka americká!

Dlouhozobka červožravá

Mysliveckou přezdívku „dlouhozobka“ si sluky vysloužily svým nápadně dlouhým tenkým zobákem. Jeho špička je poseta hmatovými tělísky a slouží jim jako spolehlivá půdní sonda. Žádný brouk, hmyzí larva ani pavouk slukám neuniknou. A červíky tahají ze země jako špagety (nebo jako kos žížaly)!

Bekasinu otavní na rozdíl od sluky nenajdete v lese, ale v mokřadech •  iStock

Bekasin otavní, letadlo a taky jedna houba

Na fotkách nebo obrázcích si můžete sluku splést s bekasinou otavní, která má podobný tvar těla i dlouhý zobák. Bekasina má ale na temeni světlý podélný středový proužek, lemovaný tmavými proužky, zatímco sluka má na temeni široké příčné proužky. V přírodě je nezaměníte, protože sluka je lesní pták, zato bekasinu najdete v mokřadech.

A ještě zajímavost – pokud někdy uslyšíte o tom, že vedle sluky lesní existuje i sluka svraskalá, vězte, že to není pták, ale jedlá houba! A pro úplnost ještě dodáme, že sluka je také jméno jednoho českého ultralehkého letadla .

Za odbornou spolupráci děkujeme České společnosti ornitologické!

Opeřenci kolem nás 7: Sýkora babka

Opeřenci kolem nás 7: Sýkora babka

Opeřenci kolem nás 6: Žluna zelená

Opeřenci kolem nás 6: Žluna zelená

Opeřenci kolem nás 5: Šoupálci

Opeřenci kolem nás 5: Šoupálci

 

Články odjinud