Opeřenci kolem nás 12: Kopřivka obecná

Opeřenci kolem nás 12: Kopřivka obecná
Sdílej
 
Ve spolupráci s Českou společností ornitologickou vám postupně představujeme „neviditelné“ ptačí druhy. Takové, které sice žijí po našem boku, ale my o jejich přítomnosti skoro ani nevíme. Tentokrát se vydáme k vodě za kopřivku obecnou.

Když na rybníku nebo řece uvidíte pohupovat se světle hnědou, kropenatou kachnu, nejspíš si zklamaně řeknete, že je to jenom další obyčejná březňačka neboli kachna divoká. Ale podívejte se ještě jednou! Není to náhodou kopřivka?

Šance, že je to opravdu kopřivka obecná (Anas strepera), je docela vysoká. Tento druh kachny je totiž jedním z mála vrubozubých ptáků, jejichž počty stoupají. V České republice hnízdí až 30 000 párů kopřivek! Přes zimu jich u nás zůstává jen zlomek, naprostá většina se uchyluje do Středomoří nebo k Severnímu moři. Právě teď – začátkem dubna – se ale kopřivky začínají vracet.

Kopřivka obecná

Luxusní hnízdečko

Jestli čekáte, že po návratu ze zimoviště začnou kopřivky tokat a hledat si partnery, jste na omylu. Tok, při kterém oba ptáci pumpují hlavou nahoru a dolů a pomalu mávají křídly, totiž probíhá už na podzim. Páry, které během něj vzniknou, tráví zimu spolu a společně se v dubnu vrací i k nám. Samice pak vybírá místo pro hnízdo, ale s jeho stavbou si moc práce nedá.

Hnízdo kopřivky je na zemi nebo v rákosí umístěná nedbale uspořádaná halda suché trávy a listí. Vystlané je ale luxusně, měkkým tmavým prachovým peřím, které si kopřivky vyškubávají ze spodní strany těla.

Hnízdo kopřivky vystlané prachovým peřím •  USFWS Mountain-Prairie; Char Binstock / USFWS (2012)

Maskování vajíček

Do hnízda pak samička v květnu naklade 8 až 12 smetanově bílých vajíček. Když z něj odchází za potravou, pečlivě vajíčka tmavým peřím přikryje, aby nebyla tak nápadná.

Mláďata jsou takzvaně nekrmivá, což znamená, že se po vylíhnutí živí sama. Matka je nemusí krmit, jako to dělají třeba sýkorky – stačí, když je doprovází a dává na ně pozor, dokud nevyrostou. Kachny totiž mají mnoho nepřátel, nejen dravé savce, ale i ptáky jako je například moták pochop, který se rád zdržuje kolem vod.

Migrační cesty kopřivek jsou dlouhé. Kopřivka okroužkovaná v českých Dívčicích byla znovu odchycena ve Finsku, 2120 km daleko •  iStock

Jak poznat kopřivku od březňačky

Kopřivka obecná je o něco menší než kachna divoká, s jejíž samicí se dá kopřivka splést. Při bližším pohledu je ale snadno rozeznáte. Samec kopřivky bude mít modrošedý zobák a samice bílé zrcátko na křídlech.

Také chování kopřivek je jiné – na rozdíl od kachen divokých málokdy opouštějí vodu a přeletují z jednoho rybníka na druhý. Kopřivky jsou také docela hlučné, hlas samečka připomíná krákání vrány, zatímco samička jemně štěbetá a káchá. Jejich hlas si můžete poslechnout zde:

Kachny plovavé a potápivé

Při pozorování kopřivek si všimněte, jak se potápějí za potravou. Nikdy se neponoří celé, ale „panáčkují“ tak, že pod vodou stojí na hlavě a ocas jim zůstane trčet z vody. Potravu, kterou jsou převážně různé rostliny, tak spásají v jen asi 30centimetrové hloubce. Podobně jako další takzvané plovavé kachny, mezi které patří kromě kopřivky i zmíněná březňačka.

(Opakem jsou kachny potápivé jako je polák chocholačka nebo morčák velký, které se potápějí i do několika metrových hloubek.) Kromě vody si kopřivky hledají potravu i na souši – rády paběrkují na polích s obilím nebo lapají kobylky na loukách.

Za odbornou spolupráci děkujeme České společnosti ornitologické!

Opeřenci kolem nás 11: Budníček menší

Opeřenci kolem nás 11: Budníček menší

Opeřenci kolem nás 10: Slípka zelenonohá

Opeřenci kolem nás 10: Slípka zelenonohá

Opeřenci kolem nás 9: Pěvuška modrá

Opeřenci kolem nás 9: Pěvuška modrá

 

Články odjinud