Opeřenci kolem nás 9: Pěvuška modrá

Opeřenci kolem nás 9: Pěvuška modrá
Sdílej
 
Ve spolupráci s Českou společností ornitologickou vám představujeme „neviditelné“ ptačí druhy. Takové, které sice žijí po našem boku, ale my o nich skoro ani nevíme. Beze zbytku to platí i o drobném pěvci, který je hrdinou dnešního dílu. Schválně, kolik z vás už vidělo pěvušku modrou?

Když se řekne modrý pták, možná vás napadne Blu neboli jihoamerický ara Spixův z filmu Rio. Nebo modroušek z knížky Ondřeje Sekory Uprchlík na ptačím stromě, což byl nejspíš africký motýlek modrohlavý uprchlý z klece. Leckoho proto překvapí, že jeden modrý zpěvný pták patří i mezi naše široce rozšířené druhy.

Hlavně nenápadně

Při pohledu na šat pěvušky modré (Prunella modularis) vás možná napadne, že tvůrce názvosloví snad musel být barvoslepý. Zářivě modrou opravdu nečekejte – tu mají jen pěvuščí vajíčka. Samotná pěvuška je spíš břidlicově šedá, a právě to je odstín, který u zvířat bývá označován jako „modrý“. Kdo má doma britskou modrou kočku, ten ví své.

(Autorka videa: Jarmila Kačírková)

Pěvušce tenhle nenápadný vzhled vyhovuje, protože se ráda schovává a o pozornost nestojí. Obratně prolézá podrostem a prozkoumává listí a hrabanku na zemi v jehličnatých a smíšených lesích a vyhovuje jí, že o její přítomnosti většinou nemáme ani páru. Hledá přitom potravu. Pěvušky patří mezi hmyzožravé pěvce a jejich oblíbenou pochoutkou jsou kromě různých druhů hmyzu i pavoukovci.

(Autorka videa: Jarmila Kačírková)

Stydlivý pěvec

Jedinou výjimkou, kdy pěvušky modré zatouží po popularitě, je hnízdní období. V dubnu to samečky popadne, vylétají vysoko na vrcholky stromů a v souladu se svým rodovým jménem zplna hrdla pějí.

Jakmile je ale něco vyruší, jako by se zalekli, že je někdo poslouchá, a prudce sletí do úkrytu. Vyplatí se vám naučit se zpěv pěvušky rozeznávat. Uvidíte pak, že možná žije i v parku nebo na hřbitově, kolem kterých každý den chodíte do školy.

Poslechněte si zpěv pěvušky modré:

Komplikované vztahy

Nejpozoruhodnější na pěvuškách je jejich párovací systém neboli „rodinné poměry“. Vše je dovoleno – od klasického páru přes jednoho samce a dvě samice až po rodiny s několika samci a samicemi. Právě teď se pěvušky vracejí ze zimovišť v jižní Evropě, a tak zanedlouho začne někde v křoví (třeba i na naší zarostlé zahradě) nepozorovaně drama výběru partnera – kdo s kým si postaví mechem vystlané hnízdečko dobře skryté v hromadě větví nebo v borůvčí?

(Autorka videa: Jarmila Kačírková)

Jak poznat pěvušku

Pěvuška modrá nepatří mezi největší pěvce, je velká zhruba jako vrabec a je i podobně statná. Svrchu i zespoda je hnědá s tmavými proužky, pouze hlavu a hruď má břidlicově šedé. Sameček a samička jsou zbarveni stejně, jen staří samci zpravidla mívají šedou barvu většího rozsahu a více domodra. Na barvu pěvušek odkazuje i jejich anglický název „dunnock“, slovo „dun“ totiž znamená šedohnědý.

Za odbornou spolupráci děkujeme České společnosti ornitologické!

Opeřenci kolem nás 8: Sluka lesní

Opeřenci kolem nás 8: Sluka lesní

Opeřenci kolem nás 7: Sýkora babka

Opeřenci kolem nás 7: Sýkora babka

Opeřenci kolem nás 6: Žluna zelená

Opeřenci kolem nás 6: Žluna zelená

Autor

Alena Klvaňová

 

Články odjinud