S Mourrisonem po Česku: ráj vodních ptáků

S Mourrisonem po Česku: ráj vodních ptáků
Sdílej
 
V únoru a březnu můžete pozorovat jeden z nejpozoruhodnějších přírodních divů v Česku: tisícihlavá hejna vodních ptáků, zimujících na Novomlýnských nádržích pod Pálavou.

Novomlýnské nádrže poskytují v zimě útočiště desítkám tisíc ptáků. Koncem ledna byly nejhojnější "obyčejné" divoké kachny. Mezi nimi však plavali i roztomilí morčáci bílý a o dost větší morčáci velcí. Dále od břehu byly i rodinky divokých husí několika druhů. Rozpoznal jsem husy běločelé a velké. Početní byli i kormoráni a rackové.

Některé ptáky jsem zahlédl jen na okamžik. Mořský orel, který mi přeletěl kousek nad hlavou byl tak rychlý, že jsem ho ani nestačil vyfotit. Podobně i bernešku, kterou jsem vyplašil u hráze mezi druhou a třetí nádrží, nebo potáplici, jež zase byla na pořádný snímek příliš daleko.

Až se však vydáte k jezeru vy, můžete vidět něco jiného. Záleží na počasí, čím více mrzne, tím se na jezerech, která se pokrývají ledem jen částečně soustřeďuje více opeřenců. Ptačí osádka se mění i v průběhu zimy. Po příletu husích hejn z Neziderského jezera v Rakousku počátkem března bývají pod Pálavou desetitisíce těchto vzácných ptáků. To je podívaná, která stojí za to!

Kde se ubytovat

V oblasti je penzionů a hotelů celá řada. Já jsem se ubytoval v penzionu U Langrů na okraji Dolních Věstonic přímo u nádrže. Nebyl jsem sám, doporučuji proto nocleh předem zamluvit.
Více na adrese www..ulangru.cz.

Kde se najíst

Přímo U Langrů je příjemná restaurace ve stylu vinného sklípku. V zimě je však otevřená pouze v pátek a o víkendu. V centru obce je ještě klasická restaurace, kde se dá také občerstvit. Kvalitní restaurace jsou i v nedalekém Mikulově nebo Lednici.

Dobrá  rada

Nejlepší místo pro pozorování bývá u Dolních Věstonic u hráze druhé (prostřední) nádrže nebo na hrázi mezi druhou a třetí nádrží. Ptáci se totiž stěhují podle větru a také velikosti zamrzlé plochy. A ještě něco: Vzhledem k velikosti nádrží je dobré mít s sebou alespoň osm až desetkrát přibližující dalekohled. Nezapomeňte se dobře a teple obléknout.

Naděje pro ohrožený ptačí svět

Naděje pro ohrožený ptačí svět

Za vláčkem do Českého krasu

Za vláčkem do Českého krasu

Autor

Stanislav Drahný

Klíčová slova:
vylet
 

Články odjinud