Před malárií ochrání smradlavé fusakle

Před malárií ochrání smradlavé fusakle
Sdílej
 
Vědci zkoušejí nový prostředek v boji proti malárii - špinavé fusakle. Experimenty probíhají na třech místech ve snaze zjistit, jestli smradlavé ponožky přilákají moskyty do pastí s jedem stejně efektivně jako chemicky vytvořené návnady. Takové návnady je totiž mnohem složitější a dražší vyrobit.

Ukázalo se, že moskyti - největší přenašeči malárie, která zabije téměř milion lidí ročně - milují smradlavé ponožky, přestože chemicky vytvořené návnady jsou pro moskyty mnohem atraktivnější než lidské tělo (samozřejmě až do doby, kdy zjistí, že z návnady moc krve nevycucnou). Rozběhl se proto experiment, ve kterém vědci proti sobě poprvé postavili lidský pach a chemické návnady. Výsledky pokusu by mohly pomoci oblastem s velkým výskytem malárie.

Experiment přitom probíhá velice jednoduše. V každé ze tří vesnic byla umístěna jedna ze tří pastí - s chemickou návnadou, se špinavými ponožkami a s vlněnými ložkami do bot. Vědci pak jednoduše porovnají počet moskytů zabitých každou z metod.

Předchozí výzkumy ukázaly, že chemické návnady přitahují moskyty čtyřkrát lépe než lidské tělo. Pokud budou ponožky nebo vložky obdobně úspěšné (smyslem je, aby návnada přitahovala moskyty více než člověk), můžou tyto "přírodní" návnady významně zvýšit počet pastí, které jsou schopné lidi z chudých oblastí klást. Teoretický model ukazuje, že by špinavé ponožky mohly snížit výskyt malárie až o dvacet procent.

Zachrání mutovaní komáři lidské životy?

Zachrání mutovaní komáři lidské životy?

Plejtváci šokovali vědce

Plejtváci šokovali vědce

Autor

Honza Binder

Klíčová slova:
moskyt, malárie
 

Články odjinud