Dinosauři: Děsivý lovec Velociraptor mongoliensis

Dinosauři: Děsivý lovec Velociraptor mongoliensis
Sdílej
 
Asi jste viděli film Jurský park, kde strach nahánějící dravci velociraptoři likvidují jednoho lidského hrdinu za druhým. Nevím, jak se vám líbili, ale jistě u vás vyvolali respekt.

To je samozřejmě dobře, lidé by se měli něčeho bát, avšak popravdě - s těmi velociraptory to bylo úplně jinak. První věcí je, že ve skutečnosti byli o hodně menší než ve filmu. Výškou v oblast hřbetu nepřesahovali nějakých 80 cm a od hlavy po konec ocasu měřili zhruba dva metry. Váhu dospělého velociraptora odhadují vědci na nějakých dvacet kilogramů, tj. vážil zhruba jako středně vzrostlý pes. A tou druhou filmovou nepřesností je, že velociraptoři byli (minimálně částečně) opeření.

Jinak to samozřejmě byli pěkní raubíři. Pravděpodobně žili a lovili v menších smečkách, podobně jako dnešní vlci nebo afričtí skvrnití psi. Ostrými zuby a především šest centimetrů dlouhým drápem na zadní noze zabíjeli vše, co zmohli. Hlavně malé a středně velké obratlovce a mláďata jiných dinosaurů, např. tehdy hojných rohatých dinosaurů rodu Protoceratops.

Důvodem proč v Jurském parku tolik "vyrostli" je skutečnost, že filmový velociraptor byl vytvořen podle svého severoamerického příbuzného, mohutnějšího rodu Deinonychus (v době natáčení filmu se někteří vědci domnívali, že se jedná o stejný rod). Ještě o něco většími zástupci dromeosauridů (srpodrápých dravých dinosaurů, nebo také raptorů) než velociraptoři a deinonychové byli příslušníci rodu Utahraptor. Ti měřili 7 až 10 metrů do délky, vysocí byli dva a půl metru, vážili až tunu a jejich zabijácký dráp byl přes dvacet centimetrů dlouhý. Smečka takových masožravců mohla i v době dinosaurů napadnout prakticky každého živého tvora, snad s výjimkou vzrostlého sauropoda.

O tom, že dromeosauridi byli opeření se spekulovalo už řadu let. (V době vzniku filmu však ještě většina odborníků v opeřené raptory moc nevěřila.) Důkaz však přišel až v roce 2007, tehdy věci dokázali, že na dlouhých kostech končetin těchto dinosaurů jsou i dnes znatelné "úchyty" na jednolivá pera. Dnes tedy mají odborníci za jisté, že tito dinosauři byli alespoň na končetinách vybaveni pery. Ze studie loketní kosti vyplývá, že velociraptor mohl mít 14 loketních letek.

Zdá se tedy, že druhohorní dinosauři byli mnohem podobnější ptákům, než se ještě při výrobě Jurského parku myslelo. Z toho vyplývá ještě jedna věc: dinosauři byli asi mnohem barevnější, než se ještě donedávna myslelo. Jediný problém je, že u většiny druhů zatím nevíme jak.

Nejstarší předek dinosaurů

Nejstarší předek dinosaurů

 

Autor

Stanislav Drahný

Klíčová slova:
dinosaurus, velociraptor
 

Články odjinud