Nejstarší předek dinosaurů

Nejstarší předek dinosaurů
Sdílej
 
Počátkem března paleontologové oznámili objev tvora, který zřejmě stál u kolébky dinosauřího rodu. Bylo to štíhlé, lehce stavěné zvíře, které dostalo jméno Asilisaurus kongwe.

Tento dosud starobylý tvor žil na území dnešní Tanzanie zhruba před 240 miliony let. Na rozdíl od předpokladů paleontologů se pohyboval na čtyřech končetinách – zadní však byly o dost delší a silnější.

Prabratranec dinosaurů

V těle byl Asilisaurus vysoký půl až jeden metr a délku měřil od jednoho do tří metrů. Vážil 10 až 30 kilogramů a živil se rostlinami nebo to byl všežravec, rozhodně se nejednalo o nějakého predátora, alespoň to naznačují jeho zuby. Pokud vám připadají údaje o velikosti hodně nekonkrétní, je to tím, že vědci objevili pozůstatky nejméně 14 exemplářů, které se velikostí poměrně lišily.

Kromě přední části těla Asilisaurus kongwe je na obrázku i Hypselorhachis, vzdálený příbuzný krokodýlů. •  Marlene Donnelly, Field Museum

Podle všeho se nejednalo o přímého předka dinosaurů, ale o jakéhosi blízkého bratrance jejich nejstarších forem. Odborníci na vyhynulé plazy zatím zařadili Asilisaura do skupiny silesaurů. Mimochodem název této skupiny znamená v překladu „ještěr ze Slezska“. První zkameněliny těchto tvorů objevili v jižním Polsku, poblíž města Opole. Celé vědecké jméno nejdříve objeveného druhu silesaurů je proto Silesaurus opolensis.

Podivná řeka ve Slezsku

Silesaurus není jediným zajímavým tvorem, který na jihu Polska před více než 200 miliony let žil. V období triasu byla totiž ve Slezsku subtropická krajina, spíše suchá, kterou se vinuly řeky tekoucí z odněkud z „českého pohraničí“. Žila zde osobitá zvířena, kromě silesaurů i obrovští savcovití dicynodonti, kteří se způsobem života podobali dnešním hrochům.

Na zvířata, která se přišla k řece napít, číhal dravý obojživelník Cyclotosaurus. Velikostí i způsobem života se podobal dnešním krokodýlům. Největší jeho lebka, kterou na nalezišti v Lisowicích našli vědci z varšavské univerzity, měřila sto deset centimetrů. Na zbytcích jím ulovených tvorů se pravděpodobně přiživovali metr a půl dlouzí sladkovodní žraloci.

Nejzáhadnějšího tvora jsem si nechal na konec: před 205 lety se zřejmě u lisowické řeky pohyboval i jeden z prvních „pravých“ dinosaurů. Dvounohý dravec měřící okolo pěti metrů.

Srovnání velikosti těla člověka a nově objeveného asilisaura. •  Sterling Nesbitt

Autor

Stanislav Drahný

Klíčová slova:
dinosaurus
 

Články odjinud