Hledejte zvonky: Pták roku je zelený

Hledejte zvonky: Pták roku je zelený
Sdílej
 
Nemáme na mysli zvonky, na které zvoníme u dveří sousedů, ale drobné ptačí pěvce zvonky zelené. Právě ti byli Českou společností ornitologickou vyhlášeni Ptákem roku 2022. Důvod jeho volby je ale docela vážný. Zvonci potřebují pomoc. A co nejrychleji!

Každý rok vybírá Česká společnost ornitologická (ČSO) jeden ptačí druh, který vyhlásí Ptákem roku. Zatímco v loňském roce se pozornosti veřejnosti těšil jeden z našich největších ptačích druhů – nepřehlédnutelná káně lesní, letos bude nutné dívat se mnohem pozorněji: Zvonek zelený (Chloris chloris), který se stal Ptákem roku 2022, je velký asi jako vrabec.

Ptáka roku 2022 ohrožuje „krmítková nákaza“

Ptáka roku 2022 ohrožuje „krmítková nákaza“

Zvonek potřebuje pomoc

Nenápadný, převážně zeleně zbarvený ptáček zvonek žije s výjimkou hlubokých lesů prakticky všude, dokonce i v městských parcích, sadech a zahradách. Důvod jeho volby za ptáka roku je ale docela vážný – zvonci potřebují pomoc. A to co nejrychleji a pokud možno od každého, kdo se jen trochu zajímá o přírodu. Jak poslední sčítání ukázalo, za uplynulých 10 let zmizely z naší přírody plné dvě třetiny těchto ptáčků.

Smrtící parazit

Zvonek zelený je tak jeden z nejrychleji ubývajících ptačích druhů vůbec. Nejen v naší zemi, ale zvonci mizejí z celé Evropy, která je jejich původním domovem. Příčinou tak rychlého úbytku je nemoc. Přesněji parazitický prvok bičenka drůbeží, který napadá začá- tek jejich trávicího ústrojí, jícen a vole. Způsobuje tam záněty, nemocný pták nemůže polykat a nakonec uhyne hladem.

Samec zvonka (vpravo) je pestřeji zbarvený než samice, která má barvy matnější, spíš hnědé a šedavé •  iStock

Na zimu zůstává

Zvonci se živí hlavně zrním a semeny různých rostlin. Neodlétají proto na jih jako mnozí hmyzožraví ptáci, potravu u nás najdou i v zimě. V tomto období pilně navštěvují krmítka, ve kterých si oblíbili především slunečnicová semena. Jejich silný kuželovitý zobák funguje jako mlýnek – zvonek jím mele ze strany na stranu, chutná jadérka polyká a po stranách zobáku mu vypadávají na dno krmítka nestravitelné slupky.

Video se připravuje ...

Zvonkové zelení na krmítku • Zdroj: Česká společnost ornitologická

Krmítková nemoc

Právě krmítka jsou hlavním viníkem. Však se také nemoci odborně pojmenované trichomonóza přezdívá krmítková nemoc. Bičenka se totiž šíří slinami. Když nakažený zvonek poobědvá, slunečnicové slupky, které po něm na dně krmítka zůstanou, jsou zdrojem nákazy pro všechny zvonky, kteří na krmítko přiletí po něm. Nakazit se mohou i další zrnožraví ptáci, jako jsou pěnkavy či vrabci. Znamená to, že se nemáte přibližovat ke krmítkům? Ne, na člověka není tato nemoc přenosná.

Nemocný zvonek je apatický, načepýřený, má zavřené oči a neulétne, ani když se přiblíží člověk •  Jana Nováková

Čistit, čistit!

Vaše přítomnost u krmítek naopak zvonkům může pomoci. Pokud budete z krmítek pravidelně odstraňovat všechny nespotřebované zbytky krmiva a důkladně je čistit, zabráníte tak přenosu nemoci. Ale pokud přeci jen objevíte poblíž nemocného zvonka, nezbývá než přestat na čas ptáky krmit úplně, krmítko vydezinfikovat a nechat 14 dní vysychat. Totéž se vztahuje i na pítka a ptačí koupátka. 


Občanská věda

Cílem vyhlašování ptáka roku není jen upozornit na nějaký druh a jeho problémy, je to také výzva pro veřejnost, aby se zapojila do projektu tzv. občanské vědy. „Vědcem“, který pomůže ornitologům, se může stát úplně každý bez ohledu na věk. Pátrejte po zvoncích, počítejte, kolik jich kde žije, a svá pozorování vkládejte do databáze ČSO na stránkách Birds.cz.

Ještě důležitější je mapování výskytu nemoci. Pokud najdete nemocného nebo dokonce zvonka (případně jiný druh), zaznamenejte nález do formuláře na adrese www.birdlife.cz/choroby.

Občanská věda: Staň se badatelem!

Občanská věda: Staň se badatelem!

Opeřenci kolem nás 1: Čížek lesní

Opeřenci kolem nás 1: Čížek lesní

Birdwatching: Pozorování ptáků - seriál časopisu ABC

Birdwatching: Pozorování ptáků - seriál časopisu ABC

 

Články odjinud