Ztracená hrdlička: Pták roku 2019

Ztracená hrdlička: Pták roku 2019
Sdílej
 
Každý rok vyhlašuje Česká společnost ornitologická jeden ptačí druh, který si zasluhuje naši pozornost. Tím letošním je hrdlička.

 

Proč zrovna hrdlička? Vždyť jich kolem nás žije spousta! Jenže to není ta správná hrdlička. Ptákem roku se nestala běžně rozšířená hrdlička zahradní, která je navíc přistěhovalcem, ale náš původní druh, hrdlička divoká. Ta se z naší krajiny vytratila natolik, že už ji téměř nikdo nezná. A netýká se to České republiky, mizí v celé Evropě. Je to s ní tak vážné, že se ocitla na červeném seznamu mezi druhy ohroženými vyhynutím! A to je víc než dostatečný důvod, proč se s ní seznámit.

Hrdlička mizí z krajiny

Hrdlička divoká se od hrdličky zahradní se liší nejen vzhledem, ale i způsobem života. Zatímco ta druhá se přizpůsobila životu v lidských sídlech včetně velkých měst (je tzv. synantropní), hrdlička divoká je ptákem volné přírody. Prostředí, které k životu potřebuje, ale rychle mizí. Intenzivní zemědělství s vymýcenými remízky, rozoranými mezemi a polními cestami, stejně jako monokulturní lány zbavené plevelů a sklízené bez ztráty jediného zrna prostě divokým hrdličkám nepřejí.

Místo k životu

Hrdličky divoké potřebují pravý opak – pestrou zemědělskou krajinu s remízky a skupinami stromů a keřů, které využívají k hnízdění. Polní cesty a meze zarostlé bohatou směsí "plevelů", jejichž semeny se živí. Plácky s nízkým porostem, kde mohou semena snadno sbírat ze země. A také dostupné zdroje vody, o které je připravilo vysoušení mokřadů, likvidace malých vodních ploch a svedení drobných potůčků a stružek do podzemních rour.

Hrdličky při pití nezaklánějí hlavu a vodu nasávají •  Ondřej Prosický

Ptačí cesty bez návratu

Ztráta prostředí není to jediné, co hrdličky ohrožuje. Na rozdíl od té zahradní je hrdlička divoká tažným ptákem. Na zimu odlétá - většinou do Afriky, část jich zůstává ve Středomoří. A tady všude na ně číhá smrt: Jsou považované za lovnou zvěř a lovci je ve velkém střílejí. V některých zemích (a to i evropských) je to dokonce legální. Desetitisíce až statisíce hrdliček se tak na jaře na svá hnízdiště ve střední Evropě nikdy nevrátí. K záchraně jejich druhu tak není nutná jen změna krajiny, ale také celosvětový zákaz lovu.


Zahradní vs. divoká

Hrdlička zahradní vs. hrdlička divoká •  Jan Hošek, převzato z časopisu ČSO Ptačí svět


Birdwatching: Pátrejte po hrdličce

Hrdličky jsou symbolem lásky – kdo by neznal verš z Máchova Máje "hrdliččin zval ku lásce hlas..." Samozřejmě mluvil o hrdličce divoké, v době, kdy báseň psal, u nás ty zahradní nežily. Prvního máje lze opravdu jejich typický hlas slyšet, v tomto období vrcholí jejich námluvy. Právě na tento den proto vyhlásila ČSO pátrání po hrdličce divoké. Vydejte se na vycházku přírody, a pokud se s ní setkáte nebo ji uslyšíte, nenechávejte si to pro sebe. Návod, kam a jak svá pozorování zapsat, najdete na www.birdlife.cz/ptak-roku-2019-hrdlicka-divoka/.

Birdwatching: Pozorování ptáků - seriál časopisu ABC

Birdwatching: Pozorování ptáků - seriál časopisu ABC

Papoušci ara: Nejchytřejší opeřenci

Papoušci ara: Nejchytřejší opeřenci

Nové číslo časopisu ABC 14/2019: Spider-Man

Nové číslo časopisu ABC 14/2019: Spider-Man

 

Články odjinud