Ptáka roku 2022 ohrožuje „krmítková nákaza“

Ptáka roku 2022 ohrožuje „krmítková nákaza“
Sdílej
 
Úplně běžní ptáci by se rychle mohli stát velmi vzácnými. Právě tohle poselství odráží volba letošního ptáka roku – zvonka zeleného.

Loni káně lesní, letos zvonek zelený. Ptáka roku každoročně vyhlašuje Česká společnost ornitologická, aby tak upozornila na důležitost ochrany našich opeřených sousedů. Drobný zpěvný pták zvonek zelený (Chloris chloris) je k tomu až příliš vhodný: Žije sice plošně po celé České republice, ale za posledních deset let se jeho populace zmenšila o dvě třetiny.

Důvod tak rychlého úbytku zvonků? Parazitický prvok bičenka drůbeží, který se přenáší u krmítek. V dobré víře prováděné zimní přikrmování ptáků se tak zvonkům často stává osudným.

Hledejte zvonky: Pták roku je zelený

Hledejte zvonky: Pták roku je zelený

Jak se ptáci nakazí?

Bičenka drůběží (Trichomonas gallinae) je neškodná pro savce, ale pro ptáky je životně nebezpečná. Nemoc trichomonóza, kterou parazit vyvolává, způsobuje rozsáhlé záněty v zadní části ústní dutiny – v jícnu a ve voleti. Nemocnému ptákovi se čím dál hůře polyká, až nakonec uhyne hlady. Mezi jednotlivými ptáky se bičenka drůbeží přenáší při krmení – stačí, aby nakažený pták upustil kousek potravy a jiný, dosud zdravý pták ho sezobl.

Sameček (nahoře) je barevnější než samička (dole) •  Andreas Trepte/Wikipedia

Ve volné přírodě to není až takový problém. Parazit na vzduchu moc dlouho nepřežije a než se k soustu dostane jiný pták, obvykle už je neškodný. U krmítek jsou ale ptáci natěsnáni a co jednomu spadne, okamžitě jiný uchvátí – a nakazí se. Proto se trichomonóze přezdívá „krmítková nákaza“. Postihuje i jiné ptáky, ale právě zvonkové zelení jí podléhají nejčastěji.

Čistota krmítek nade vše

Jak nemocného ptáčka na krmítku poznat a co dělat, radí ředitel České ornitologické společnosti Zdeněk Vermouzek: „Pták často nemá sílu uletět, v krmítku zdánlivě pospává. Může mít přivřené oči, problémy s dýcháním. Ptákům napadeným bičenkami tečou sliny, často mají mokré opeření kolem zobáku, těžce polykají, vyplivují potravu. Mnohdy hynou přímo na krmítku či v jeho blízkosti."

Video se připravuje ...

Zvonkové zelení na krmítku • Zdroj: Česká společnost ornitologická

„Smysluplná léčba volně žijících ptáků s trichomonózou není možná," pokračuje Zdeněk Vermouzek. „Nákaza není na člověka ani další savce přenosná, pro ptáky je ale vysoce infekční. Pokud ptáka s trichomonózou pozorujeme, je potřeba přestat s přikrmováním aspoň na dva týdny, všechna krmítka vyčistit a nechat důkladně vysušit – bičenku drůbeží sucho spolehlivě zabije – a výskyt ohlásit (na birdlife.cz/choroby). Zároveň je nutné informovat sousedy, kteří mají krmítka“.

A my dodáváme, že návod na správné přikrmování ptáků a čištění krmítek najdete v následujícím videu:

Kde spatříte zvonka?

O zvonkovi zeleném si přečtete i v novém ábíčku číslo 3/2022. A než ábíčko vyjde, zkuste se po něm poohlédnout kolem sebe - třeba v rámci Ptačí hodinky, která proběhne už tento víkend 7. – 9. ledna 2022.

„Zvonek obývá otevřenou zemědělskou krajinu s poli, sady a pásy křovin, ale žije i v lidských sídlech včetně největších měst, kde vyhledává zahrady a parky,“ říká Zdeněk Vermouzek. Poznáte ho podle zářivě žluté pásky v křídle v zeleném kabátku, mohutného kuželovitého zobáku a samozřejmě i hlasitého zvonivého hlasu, který dal zvonkovi jméno.

Birdwatching: Seriál o pozorování ptáků >

Když sýčkové pláčou: Zachráníme malou sovičku?

Když sýčkové pláčou: Zachráníme malou sovičku?

Zimní otužilci: Ptáci v zimně neumrznou. Mají různé vychytávky, třeba načepýřené koule

Zimní otužilci: Ptáci v zimně neumrznou. Mají různé vychytávky, třeba načepýřené koule

Drzá sýkora a překvapená veverka

Drzá sýkora a překvapená veverka

 

Články odjinud