Netopýří death metal: Co umí falešné hlasivky

Netopýří death metal: Co umí falešné hlasivky
Sdílej
 
Death metal je temná hudba, netopýr je symbolem temnot. Podle nové studie je ale podobnost daleko hlubší. Co umí falešné hlasivky?

Pokud si pustíte nějakou deathmetalovou skladbu, zjistíte, že její nedílnou součástí je hluboké chraplavé chrčení a vrčení, mezi fanoušky známé jako growling. Podobné, ale pravděpodobně tišší vrčení byste zaslechli, kdybyste infiltrovali některou netopýří kolonii.

Netopýří pokec

Hlasové projevy využívá pro svou vnitrodruhovou komunikaci mnoho druhů zvířat a výjimkou nejsou ani netopýři. Jimi vydávané zvuky máme spojené především s echolokací, kdy netopýr vysílá vysokofrekvenční zvuk a prostřednictvím odražených vln „skenuje“ prostor před sebou.

Echolokace je pro netopýry skvělý orientační nástroj, ale ke vzájemné komunikaci úplně vhodná není – už proto, že má dosah jen pár metrů a šíří se jedním směrem. Pokud si tedy netopýři při hřadování v kolonii chtějí „popovídat“ se sousedy, uchylují se naopak k nízkofrekvenčním zvukům.

Výskyt netopýra vodního •  Jens Rydell (CC-by 4.0), University Of Southern Denmark

Falešné hlasivky

Detaily netopýří komunikace studovali vědci z Univerzity Jižního Dánska na pěti netopýrech vodních. Jejich hrtany vyoperovali a připojili ke zdroji proudu vzduchu, který napodoboval dýchání.

Filmování a následná analýza vibrací hrtanu odhalila, že netopýři při vyluzování zvuků využívají nejen skutečné, ale i takzvané „falešné“ hlasivky. Stejně jako to dělají deathmetaloví zpěváci při growlingu a kmeny z jihosibiřského státu Tuva při hrdelním zpěvu.

Pravé hlasivky netopýrům slouží především k vyluzování vysokofrekvenčního echolokačního volání. Pokud si ale chce netopýr jen „povídat“, využije k tomu rozkmitání silnějších membrán falešných hlasivek. To pak vyprodukuje nízkofrekvenční vrčení.

Sedmioktávový netopýr

Kombinace využívání skutečných a falešných hlasivek vede k tomu, že netopýři mají neuvěřitelný rozsah frekvencí – podle vědců jsou schopni produkovat zvuky o frekvencích 1 až 120 kilohertzů, což odpovídá sedmi oktávám.

Většina savců má hlasový rozsah tři až čtyři oktávy. Lidé mají kolem tří oktáv, výjimkou jsou někteří zpěváci, které znají spíše vaši rodiče, jako je Mariah Careyová, Axl Rose nebo Prince – jejich hlasový rozsah se pohybuje mezi 4 až 5 oktávami. Netopýři však přetrumfnou nejen je, ale zřejmě i jakéhokoli jiného živočicha.

Netopýr vodní

Nedočkavý jedlík

Netopýr vodní (Myotis daubentonii – najít ho můžete i pod roztomilým názvem krátkoušan vodní) patří k běžným evropským a asijským druhům netopýrů.

Pozorovat ho můžete i u nás v okolí rybníků, kde za soumraku loví hmyz nejen nad vodou, ale přímo z její hladiny. Kořist často požírá rovnou za letu. Udává se, že ze 7 g vážícího netopýra vodního je po jedné hodině strávené na lovu netopýr 11gramový, což představuje nárůst tělesné hmotnosti o 57 %.

Létající špioni netopýři se sledují a odposlouchávají

Létající špioni netopýři se sledují a odposlouchávají

Rozesmátá zvířata: Hlasitý smích dělá přátele

Rozesmátá zvířata: Hlasitý smích dělá přátele

Rypoši se učí mluvit od mámy, podle řeči poznají cizince

Rypoši se učí mluvit od mámy, podle řeči poznají cizince

 

Články odjinud