Nejmenší z nejmenších: 6 opravdu mrňavých zvířat

Nejmenší z nejmenších: 6 opravdu mrňavých zvířat
Sdílej
 
Malou až miniaturní velikost těla máme spojenou spíš s bezobratlými živočichy než suchozemskými obratlovci jako jsou obojživelníci, plazi, ptáci nebo savci. Maličký hmyz nás nepřekvapí, maličký chameleon ano. Ten nejnověji popsaný se člověku vejde na špičku prstu.

Nejmenší chameleon 

V roce 2012 byl v deštných pralesích severního Madagaskaru objeven nový druh chameleona z rodu Brookesia, který je znám svými maličkými rozměry. Pravděpodobně kriticky ohrožený druh Brookesia nana, který vědci na základě pouhých dvou exemplářů oficiálně popsali začátkem letošního roku, je ale pravděpodobně všechny překonal.

Nový objev: Mini chameleón z Madagaskaru měří jen pár desítek milimetrů

Nový objev: Mini chameleón z Madagaskaru měří jen pár desítek milimetrů

Dospělá samička měří 29 mm, dospělý sameček jen 22 mm, což je podle vědců na samé spodní hranici funkční velikosti obratlovců. Malá stvoření mají totiž mimo jiné velký poměr povrchu a objemu těla, takže snadno ztrácejí vodu. 

Nejmenší žába

Dospělá žába Paedophryne amanuensis z pralesů Papuy Nové Guinei měří jen 7,7 mm. Důvodem její velikosti je zřejmě výhodná obživa. Stejně jako chameleon Brookesia nana i tato žabička žije na zemi a živí se roztoči, kterých si větší predátoři nevšímají. Šikovně se tak vyhýbá potravní konkurenci. 

Samička hada Tetracheilostoma carlae snáší jen jedno velké vejce •  Wikipedia

Nejmenší had

Deset centimetrů dlouhý a jako špageta široký hádek Tetracheilostoma carlae z karibského ostrova Barbados je nejmenší had světa. Patří do primitivní čeledi slepanovití a živí se termity a mravenci. Žije v původních lesích, ale jinak o jeho způsobu života není známo téměř nic a jeho budoucnost je nejistá.

Vzhledem ke své roztomilosti je želvička trpasličí ohrožena pytláctvím pro trh s domácími mazlíčky •  Wikipedia

Nejmenší želva

Jihoafrická želvička trpasličí (Chersobius signatus) je větší než výše zmínění obratlovci, ale na želvu je skutečně maličká: Samečci měří jen 8 cm, samičky 10 cm. Obývá skalnaté oblasti v malé oblasti jihoafrické pouště a živí se listy sukulentních rostlin, které rostou kolem skal. 

Kalypta se živí nektarem květů, kterých je schopna navštívit až 1500 během jediného dne. Je proto významným opylovačem •  Wikipedia

Nejmenší pták

Pták velký jako čmelák — to je kolibřík kalypta nejmenší (Mellisuga helenae), který žije na Kubě a několika sousedních ostrovech. Samičky jsou 6 cm dlouhé a váží pouhých 2,6 g, samečci dorůstají jen 5,5 cm a váží méně než 2 g. I jejich vejce, menší než kávové zrnko, patří mezi nejminiaturnější na světě. 

Netopýrek thajský přes den odpočívá u stropu vysokých vápencových jeskyní, kde se udržuje teplo •  Wikipedia

Nejmenší netopýr

Za nejmenšího savce světa je považován netopýrek thajský (Craseonycteris thonglongyai), kterému se přezdívá čmeláčí netopýr. Jeho tělíčko měří 3 cm a v rozpětí křídel má 13 cm. Křídla jsou tedy v poměru k tělu docela velká, což z netopýrka dělá letce schopného jemných manévrů. Netopýrek tak může létat v korunách stromů a lovit hmyz sedící na listech.

Nejmenší žáby: Proč nemohou pořádně skákat?

Nejmenší žáby: Proč nemohou pořádně skákat?

10 nebezpečných zvířat, od kterých byste to asi nečekali

10 nebezpečných zvířat, od kterých byste to asi nečekali

20 nejdivnějších zvířat, které fakt existují

20 nejdivnějších zvířat, které fakt existují

 

Články odjinud