Mazané zévy: UV záření největším mlžům světa neškodí

Mazané zévy: UV záření největším mlžům světa neškodí
Sdílej
 
Největší mlž světa je zéva obrovská – víc než metr dlouhá a 200 kg těžká škeble, která se dožívá až stovky let. Druhů zév je ale víc, nejmenší z nich měří jen 15 cm, jiné dorůstají víc než půlmetrové délky. Co mají společné, je to, že mohou růst ve velmi mělkých vodách, do kterých doslova pere ultrafialové sluneční záření. A zévám to nejenže nevadí, zévám to dokonce prospívá.

 

Stejně jako korály i zévy mají ve svých tělech zabudované symbiotické řasy. Je to oboustranně výhodný vztah: Řasy mají bezpečný domov a mlž od nich na oplátku dostává produkty fotosyntézy. A to v docela slušných porcích.

Některé zévy dokážou žít čistě jen z toho, co jim vyrobí řasy, takže se vůbec nemusí zabývat tím, že by z vody filtrovaly potravu. Jiné to dělají, ale obstarávají si tak nanejvýš 30 % energie – zbytek je opět na symbiotických řasách. Zéva jim nicméně vydatně pomáhá.

Ukradená zeleň: Plži na sluneční pohon

Ukradená zeleň: Plži na sluneční pohon

Iridocyty a nanoreflektory

Dřívější výzkum odhalil, že tělo zév obsahuje takzvané iridocyty – buňky obsahující vrstvy nanoreflektorů, jako jsou krystaly aminokyseliny guaninu, které rozptylují světlo. Iridocyty nejsou v živočišné říši nic výjimečného, našli bychom je například v kůži chameleonů, některých stromových žab nebo hlavonožců.

Zévy jsou však jediným přisedlým živočichem, který má iridocyty. A navíc je dokážou šikovně využívat – odrazem světla na svých nanoreflektorech totiž zvyšují fotosyntetickou aktivitu svých symbiotických řas.

Až 20 cm velká zéva velká (Tridacna maxima) ve společnosti ryby slizouna hvězdnatého •  Profimedia.cz

Změna délky UV záření

Rozptyl a odraz světla není jediný trik, který zévy se svými iridocyty předvádějí. Tým saúdskoarabských vědců nyní zjistil, že zévy dovedou pracovat i s vlnovými délkami dopadajícího světla. Ultrafialové záření, které by je mohlo poškodit a ze kterého jejich symbiotické řasy nic nemají, mění na záření s delší vlnovou délkou. Takovou, kterou mohou fotosyntetizující organismy využít pro tvorbu živin.

Extra světlo

Klíčem k manipulaci s vlnovými délkami je vnitřní uspořádání iridocytů. Vrstvy krystalů guaninu s vysokou odrazivostí se střídají s vrstvami cytoplazmy (tekuté vnitřní prostředí buňky) o nízké odrazivosti.

Typické pro 3 zévy jsou silné lastury zvlněné 4 až 6 záhyby •  Profimedia.cz

Stlačováním a uvolňováním těchto vrstev může buňka jemně vyladit své optické vlastnosti tak, že UV záření neodráží, ale naopak pohlcuje, a pak vyzáří jako světlo s delší vlnovou délkou. Své řasy tak zéva vlastně krmí porcí světla, ke které by se jinak nedostaly. A řasy na oplátku fotosyntetizují jako o život a svou zévu krmí živinami.

Náhodný objev

Nový objev světelné manipulace také může vysvětlit obrovské rozdíly v barevnosti pláště zév. Ty by podle vědců mohly být dány rozdílným obsahem a rozmístěním iridocytů a symbiotických řas, které jsou u každého jedince jiné.

Zajímavé také je, že k objevu došlo vlastně náhodou. Prvotní zájem vědců se totiž netýkal biologie zév – původně chtěli jen zjistit, jestli mají jejich iridocyty vlastnosti užitečné ve fotonice, tedy technologickém oboru, který se zabývá využíváním fotonů světla.

Typické pro 3 zévy jsou silné lastury zvlněné 4 až 6 záhyby •  Profimedia.cz

Ohrožené zévy

Čeleď zévovití obsahuje deset druhů zév (rod Tridacna), které obývají mělké vody korálových útesů Tichého a Indického oceánu. Největším druhem je zéva obrovská (Tridacna gigas). Největší známý exemplář zévy obrovské byl nalezen mrtvý v roce 1817 na Sumatře. Měřil 137 cm a váha jeho lastur dosáhla 230 kg.

Počet zév obrovských se snižuje v důsledku lovu pro maso (v Japonsku a v jihovýchodní Asii považované za lahůdku) a dekorativní lastury i odchytem živých jedinců pro mořská akvária.

Superschopnosti zvířat: Nezničitelní "vodní medvídci" želvušky

Superschopnosti zvířat: Nezničitelní "vodní medvídci" želvušky

Živé lucerničky: Žáby, které se umí rozsvítit

Živé lucerničky: Žáby, které se umí rozsvítit

Co na mě zíráš? Nekoukej a racek neuletí!

Co na mě zíráš? Nekoukej a racek neuletí!

 

Články odjinud