Nafouknuté žáby: Plíce jako tlumič

Nafouknuté žáby: Plíce jako tlumič
Sdílej
 
Co udělá žába, která chce nerušeně poslouchat písně samečků svého druhu? Nafoukne si plíce. Samičky rosniček bělopruhých mají zařízení pro aktivní tlumení zvuku, které jim stejně jako sluchátka s aktivním potlačením zvuku umožňuje z okolního zvukového chaosu vytáhnout jen ty správné hlasy.

 

Řekněme, že jste se dostali do pohádky, kde je dobrým zvykem proměňovat lidi na žáby. Neřešme proč a jak, prostě najednou je z vás samička rosničky bělopruhé (Hyla cinerea). Nacházíte se v nějaké mokřině na jihu Spojených států amerických, je doba námluv a vy máte za úkol vybrat si toho správného samečka.

Je noc a klíčem k výběru je jen jeho píseň, jenomže žabí láska je všeobecně poněkud hlučná. V mokřině se svým kuňkáním, kvákáním a skřehotáním překřikují stovky žabích samečků. A to nejen toho vašeho, ale i víc než 40 cizích druhů, se kterými rozhodně nechcete nic mít. Jak v té kakofonii odhalíte toho pravého?

Tajemství žab s dračími lebkami: Proč vypadají jako od dinosaurů?

Tajemství žab s dračími lebkami: Proč vypadají jako od dinosaurů?

Jak se žába nafoukne

Pokud vás z výše popsané situace rozbolela hlava a zatoužili jste po sluchátkách s aktivním potlačením zvuku, které vám odfiltrují okolní šum a randál, jdete na to správně. A stejně na to kupodivu šly i skutečné rosničky bělopruhé. Norman Lee z minnesotské Koleje sv. Olafa a jeho kolegové totiž nyní zjistili, že samičky rosniček opravdu mají zařízení pro aktivní tlumení hluku, které jim stejně jako výše zmíněná sluchátka umožňuje z okolního zvukového chaosu vytáhnout jen ty správné hlasy. Tím zařízením ovšem nejsou sluchátka, ale jejich nafouknuté plíce.

Milostné volání samečků rosniček bělopruhých zní podle vědců jako něco mezi psím štěkáním a kvákáním kachny •  Profimedia.cz

Plíce plné vzduchu

Plíce plné vzduchu zřejmě ovlivňují vibrování a tím pádem i citlivost ušního bubínku. Senzitivita sluchu vůči hlasům jiných druhů žab se sníží, zatímco vůči serenádám samečků stejného druhu zůstane na původní úrovni. Měřením pomocí laserového paprsku (laserovou vibrometrií) a drobounkých kuliček nalepených k žabímu uchu vědci zjistili, že při nafouknutých plicích samička ztlumí veškeré zvuky, které leží mezi frekvencemi 830 a 2730 hertzů. Což je právě spodní a horní vrchol frekvencí, které se objevují v serenádách samečků rosniček bělopruhých.

Tento sameček rosničky byl vyslyšen a může se spářit se samičkou •  Norman Lee

Antifáze ruší nežadoucí zvuky

Přesný mechanismus aktivního tlumení zvuku žabími plícemi vědci zatím neznají. Předpokládají však, že princip bude podobný jako u sluchátek, která nahrávají okolní zvuky a pak produkují signály o stejné amplitudě (vlnění), ale s opačnou frekvencí. Tyto takzvané antifáze pak nežádoucí zvuky vyruší.

V případě žab antifáze zřejmě produkují ony nafouknuté plíce. Vnější zvuk o nežádoucích frekvencích v nich rezonuje, což vede ke vzniku vibrací s opačnou frekvencí. Ať už je tato teorie správná, nebo samičky rosniček evidentně dosáhly toho, co potřebovaly. Svými plícemi si ztlumí okolní randál a pak už jen sedí a hodnotí písně jednotlivých samečků svého vlastního druhu.

Na jihu USA je rosnička bělopruhá běžný druh a stává se častou kořistí vodních ptáků •  Profimedia.cz

Žabí uši

Sluchový orgán žab se od toho našeho podstatně liší. Člověk má bubínek na rozhraní vnějšího a středního ucha, žába na povrchu hlavy. Některé žáby toho využívají ve vnitrodruhových soubojích, když se snaží soupeři bubínek poškodit. My lidé máme uši, které jsou od sebe oddělené a fungují nezávisle na sobě. Žabí uši jsou naproti tomu propojené jak mezi sebou, tak s plícemi. Objev aktivního tlumení zvuku u samiček rosniček bělopruhých tuhle anatomickou zvláštnost, nad níž si vědci lámali hlavu, docela dobře vysvětluje.

Živé lucerničky: Žáby, které se umí rozsvítit

Živé lucerničky: Žáby, které se umí rozsvítit

Žabí vzpěrači: Jak veleskokani pečují o potomky

Žabí vzpěrači: Jak veleskokani pečují o potomky

Vražedná houba zabíjí žáby i hady po celém světě

Vražedná houba zabíjí žáby i hady po celém světě

 

Články odjinud