Vlci jdou po tuleních! Proč neloví svou kořist?

Vlci jdou po tuleních! Proč neloví svou kořist?
Sdílej
 
Typická kořist smečky vlků má kopyta. U pobřeží Aljašky ale může mít i ploutve nebo plovací blány. Vlci tam loví vydry i tuleně. Je to poněkud divně, takže... proč?

Vlci jsou považovaní za typické lovce kopytníků, jako jsou srnci, jeleni a losi. Když je jich ale málo, projeví vlci značnou přizpůsobivost a přeorientují se na jiné zdroje potravy. A neváhají se za nimi vydat na mořské pobřeží, ale ani vstoupit přímo do slané vody. 

S vydrou v tlamě

Jedním z přímých svědků neobvyklého potravního chování vlka (Canis lupus) je bioložka Kelsey Griffinová ze správy Národního parku Katmai, který leží na jihu Aljašky. V roce 2016 spolu s kolegy obědvala na pláži, kde zkoumali úmrtnost mořských ptáků. Znenadání kolem nich nonšalantně překlusal bílý vlk, který držel v tlamě zdechlinu mořské vydry. Kelsey Griffinovou to překvapilo a zaujalo – a to byl počátek vědecké studie, která vyšla v odborném časopise Ecology. 

Je vlk lovec nebo mrchožrout?

Mořské vydry nejsou jedinou vlčí potravou, která pochází z moře. Vlci byli přistiženi i při konzumaci masa tuleňů, lachtanů, mrožů nebo dokonce keporkaků. V posledním případě asi nikdo vlky nepodezřívá z toho, že by velryby sami lovili, u těch předchozích to ale tak jasné není. Chovají se vlci jako mrchožrouti, nebo jsou aktivními lovci mořských savců? 

Lov u vody

Už v roce 2016 vědci viděli, jak samec vlka ulovil tuleně obecného. Přiblížil se z výběžku pevniny a zakousl se mu do ocasní ploutve. Tuleň se snažil uplavat, ale po půlhodinovém boji se vzdal a jeho hlava zmizela pod hladinou. Zdechlinu vlk vytáhl na souš a začal požírat.

Útok vlka na tuleně obecného •  Kelsey Griffin, National Park Service, Oregon State University

V roce 2021 pak byli svědky lovecké výpravy tří vlků, kteří za odlivu přeběhli z pevniny na jeden z ostrůvků u pobřeží. Tam vědcům zmizeli z dohledu, za pár minut se ale vrátili na pláž se zdechlinou dospělé vydry, kterou na místě sežrali. Když se vědci vypravili na ostrov, našli tam čerstvou krev. Naznačuje to, že vlci nenašli zdechlinu, ale překvapili a ulovili živé zvíře. 

Místo jelena vydra

Za asi nejlepším dokladem potravní přizpůsobivost vlků se ale musíme vypravit na ostrov Pleasant Island, který leží na opačné straně Aljašského zálivu než Národní park Katmai. Na neobydleném ostrově o rozloze 49 km², byli až donedávna tradiční kořistí vlků jeleni.

Jako lovci však byli až příliš úspěšní, což vedlo k prudkému poklesu jelení populace. S hrozbou hladovění se vlci vypořádali pomocí mořských zdrojů: Začali lovit vydry, které se staly jejich hlavní potravou.  

Přizpůsobili se za pouhé dva roky

Posun od jelenů k vydrám byl neuvěřitelně rychlý. Ještě v roce 2015 tvořili jeleni 75 % vlčích úlovků, vydry 25 %. V roce 2017 už ale vydry tvořily 57 % vlčí potravy, zatímco jeleni jen 7 %. Zbytek pak tvořila jiná zvířata. Data z GPS obojků, které vědci vlkům nasadili, ukázala, že kořistí se vydry stávají při odpočinku na skalách nebo za odlivu v mělké vodě, kdy se za nimi hladoví vlci ochotně vydávají do vln. 

Vlk versus vydra:

Predátor proti predátorovi

V suchozemských ekosystémech se vlk řadí mezi vrcholové predátory stejně tak jako vydry v mořských ekosystémech. Na ostrově Pleasant Island tak došlo k neobvyklé situaci, kdy jeden vrcholový predátor loví druhého. Jde také o první známý případ, kdy se mořská vydra stala primární kořistí nějakého suchozemského predátora. 

Návrat vlků: Máme se jich bát?

Návrat vlků: Máme se jich bát?

Nevinné šelmy: Vlci raději loví divoká zvířata

Nevinné šelmy: Vlci raději loví divoká zvířata

Vlci u moře: Predátoři na neobvyklých místech

Vlci u moře: Predátoři na neobvyklých místech

 

Články odjinud