Nevinné šelmy: Vlci raději loví divoká zvířata

Nevinné šelmy: Vlci raději loví divoká zvířata
Sdílej
 
Vlci mají velice špatnou pověst, zvláště mezi chovateli dobytka. Jak ukázal výzkum v Mongolsku, ne vždy si ji zaslouží. Studie ze severní Evropy a Severní Ameriky navíc dokládají, že všude, kde je zachována původní druhová pestrost, dávají vlci při lovu přednost divokým kopytníkům. 

Mongolsko je zemí pastevců. Na tři miliony lidí, kteří zde žijí, připadá více než 40 milionů kusů pasoucích se domácích zvířat. Není divu, že se velká část území proměnila v pastviny, které jsou navíc zvířaty spasené téměř dohola. Vymizeli z nich původní divocí kopytníci a takto zdevastovaných oblastí v posledních desetiletích rychle přibývá.

Ztracený svět šelem: Jak se vlk stal nepřítelem člověka

Ztracený svět šelem: Jak se vlk stal nepřítelem člověka

Nepřítel vlk

Mongolským vlkům, kteří zde přežili, zbývá jediná možnost – lovit domácí zvířata. Což jen stupňuje nenávist pastevců vůči nim. Mnohé studie ze severní Evropy a Severní Ameriky ale dokládají, že všude, kde je zachována původní druhová pestrost, dávají vlci při lovu přednost divokým kopytníkům. Tým vědců z univerzity v německém Göttingenu se proto rozhodl zjistit, zda to platí i pro vlky v Mongolsku.

Vlk se objevuje v řadě pohádek, mýtů a legend - někdy jako kladný typ, jindy záporný •  Sabi Mars Films

Výzkum v Mongolsku

V Mongolsku již dříve proběhlo několik studií, které potvrzovaly, že vlci loví převážně domácí zvířata. Jenže ty probíhaly ve stepích centrálního Mongolska mimo chráněná území. V nové studii se proto vědci zaměřili na nepřístupné horské lesy v pohoří Khentii na severu země. Zdejší sibiřská tajga je dosud bohatá na původní vegetaci i zvířenu (žije tu více než 50 druhů savců a přes 200 druhů ptáků), takže nabízí predátorům široký výběr kořisti.

Ekologické šelmy: Jak vlci zachránili vrby v Yellowstonu

Ekologické šelmy: Jak vlci zachránili vrby v Yellowstonu

Čím se živí vlci

Sledovat, čím se vlci živí, není snadné: Plaché šelmy nelze pozorovat při lovu. Jedinou spolehlivou metodou, jak zjistit složení jejich potravy, je prozkoumat jejich trus. Ten vědci hledali a sbírali v oblasti několik let. V laboratoři pak prostudovali v něm obsažené nestrávené zbytky srsti, které prozrazují, na čem si vlk pochutnával. Výsledky těchto analýz sestavili do tabulek, ze kterých jasně vyplynulo, jaké zastoupení mají různé druhy kořisti v jejich potravě.

Vědci odhadují, že dnes žije v Mongolsku 10–20 tisíc vlků •  Sabi Mars Films

Srnci vedou

Kromě toho, že se v trusu mongolských vlků objevovaly zbytky hmyzu, plazů a obojživelníků a dokonce i divokých ptačích třešní, jednoznačně převládala srst patřící zdejšímu srnci sibiřskému (Capreolus pygargus). Hned za ním následovala východní forma jelena evropského (Cervus elaphus) a divoká prasata (Sus strofa). Velkou část úlovků pak překvapivě tvořili hraboši a drobní myšovití hlodavci, nezanedbatelný byl i podíl ježků daurských (Mesechinus dauricus).

Příliš velcí koně

Co se naopak ve vzorcích trusu neobjevilo ani jednou, byla srst jakéhokoliv domácího zvířete. V oblasti, především v její centrální části, se přitom volně pasou stáda domácích koní i skotu. Vědci se domnívají, že o ně vlci nemají zájem hlavně proto, že jde o poměrně velkou kořist, která pro ně může být nebezpečná. Srnci jsou nejen menší, ale navíc jde o samotářská zvířata, která vlci i v malé smečce mnohem snáz vystopují a uloví.

Skutečný zlovlk: Nový pohled na pravlka obrovského

Skutečný zlovlk: Nový pohled na pravlka obrovského

Klíčová rovnováha

Závěr vědců je tedy jednoznačný. Vlci loví domácí zvířata jen v oblastech, kde kvůli nadměrné pastvě vymizela původní zvířena a je tam rozvrácená klíčová ekologická rovnováha. Tam, kde se příroda zachovala v původním nebo jen málo pozměněném stavu, dávají přednost divokým kopytníkům a na udržení ekologické rovnováhy mají naopak významný podíl.

Vlci mohou vyvinout rychlost 50–60 km/hod •  Sabi Mars Films

Vlk mongolský

V Mongolsku a okolních státech žije samostatný poddruh vlka mongolského (Canis lupus chanco), někdy také označovaného jako tibetský. Je menší než náš evropský vlk: váží 35-45 kg, a má světlejší, spíš plavou srst. Ohrožují ho především konflikty s pastevci. Jeho ochrana by proto měla spočívat v ochraně původních ekosystémů i mimo chráněná území, v nichž dává přednost lovu divokých kopytníků.

Návrat vlků: Máme se jich bát?

Návrat vlků: Máme se jich bát?

Samotář nebo společník? Los se vlka nebojí

Samotář nebo společník? Los se vlka nebojí

Šelmy útočí: Lidé si za to mohou sami

Šelmy útočí: Lidé si za to mohou sami

 

Články odjinud