Skutečný zlovlk: Nový pohled na pravlka obrovského

Skutečný zlovlk: Nový pohled na pravlka obrovského
Sdílej
 
Název zlovlk (v angličtině direwolf) používá americký spisovatel George R. R. Martin ve své knižní fantasy sáze Píseň ledu a ohně. Jeho zlovlkové jsou jako poník velcí chytří vlci ze severu. Stejně tak se ale „dire wolf“ v angličtině jmenuje i skutečné zvíře. Jenže obrovský vlk z doby ledové zřejmě vůbec žádný vlk nebyl. Podle DNA šlo o jedinečnou linii psovitých šelem.

 

Pravlk obrovský (Canis dirus nebo také Aenocyon dirus, „strašný vlk“) žil před 250 až 13 tisíci lety žil v Severní Americe. Byl v průměru asi o 20 % větší než větší současní vlci, a protože kostra pravlka a vlka si je velice podobná, vědci jej považovali za druh vlka přizpůsobeného době ledové. Což byl, jak se nyní ukázalo, docela omyl.

Šelmy v pasti: Asfalt a konec doby ledové

Šelmy v pasti: Asfalt a konec doby ledové

Pravlk a jeho DNA

Pravlci – stejně jako spousta jiných predátorů – často uvízli ve smrtící pasti asfaltových jezírek Labrea Tar Pits v dnešním Los Angeles. Paleontologové tu objevili pozůstatky víc než 4000 pravlků, zdálo by se tedy, že je musíme mít skvěle prostudované.

Z hlediska anatomie tomu tak je, z genetického hlediska jsme o nich ale nevěděli vůbec nic, protože asfalt v jezírkách dokonale zničil molekuly DNA. Když vědci chtěli geneticky potvrdit to, co všichni předpokládali – tedy blízké příbuzenství vlků a pravlků – museli navštívit sbírky mnoha severoamerických muzeí a univerzit. Hledali v nich kosti, ze kterých by se dal vytáhnout genetický materiál.

Kostry vlka (vlevo) a pravlka (vpravo) jsou podobné, ale pravlk měl silnější kosti, lebku i zuby •  Mauricio Anton

K vlkům měli daleko

Téměř detektivní úsilí bylo korunováno úspěchem. Vědcům se podařilo získat části jaderného genomu a kompletní mitochondriální genom celkem pěti pravlků, kteří žili před 50 až 13 tisíci lety.

Jakkoli neúplný, stačil tento genetický materiál bohatě k tomu, aby kompletně zpřeházel naše představy o ikonickém „ obrovském vlku z doby ledové“.

Pravlk totiž žádný vlk nebyl, místo toho představuje posledního zástupce zcela samostatné linie psovitých šelem. Ačkoli jsou si jejich kostry tak podobné jako například kostry člověka a neandrtálce, ve skutečnosti měli pravlci k vlkům tak daleko jako lidé k šimpanzům.

Záhadná proměna: Jak se z vlka stal pes

Záhadná proměna: Jak se z vlka stal pes

Osamělý pravlk

Pravlci se od předků dnešních vlků, psů, šakalů a kojotů oddělili už před téměř 6 miliony let. A co víc, genetická studie prokázala, že ačkoli část své existence pravlci strávili po boku vlků a kojotů, nikdy se s nimi nekřížili. A to je u psovitých šelem neobvyklé, protože i tak vzdálené druhy, jako psi a kojoti, se spolu křížit mohou.

Vědci z toho vyvozují, že pravlci jsou původní severoamerickou psovitou šelmou, která strávila miliony let v izolaci. Když před asi 20 tisíci lety přišli do Severní Ameriky ze Sibiře předkové dnešních vlků, byl mezi nimi tak velký rozdíl, že se spolu nemohli rozmnožovat.

Kojoti se na rozdíl od pravlků mohou křížit s vlky isepsy •  iStock

Přerostlý kojot?

Spolu s revizí pravlkovy příbuznosti k vlkům přišel i nový pohled na to, jak vlastně vypadal. Ikonická představa obřího šedého vlka, který se vynořuje ze sněhové vánice, je podle vědců také ošidná.

Pravlci žili spíš v teplejším klimatu, je tedy možné, že měli podobné rysy jako dnešní psovité šelmy, které obývají stejné podmínky. Tedy kratší hladkou srst, možná s načervenalým odstínem, huňatým ohonem a zakulacenýma ušima. Jinými slovy, náš „zlovlk“ mohl ve skutečnosti vypadat spíš jako přerostlý „zlokojot“.

Nejúspěšnější šelma: Jak kojoti ovládli Ameriku

Nejúspěšnější šelma: Jak kojoti ovládli Ameriku

Život pravlků

Pravlk obrovský je zřejmě největší psovitou šelmou všech dob – velcí jedinci mohli vážit 65 kg a rekordní exempláře se zřejmě blížily metráku živé váhy. Jeho lebka a zuby byly uzpůsobeny lovu velké kořisti, což mohli být nejen koně a bizoni, ale také mláďata mamutů a mastodontů. Zdolat tak velké zvíře vyžadovalo spolupráci smečky, vědci proto předpokládají, že v tomto se pravlk nelišil od vlků a stejně jako oni žil v rodinných skupinách vedených alfa párem.

Africký šakal čabrakový je všežravec, který se rád přiživuje na úlovku větších šelem •  iStock

Linie psovitých šelem

Na základě svých genomových analýz se vědci domnívají, že existují tři vývojové linie vlkům podobných psovitých šelem: linie pravlků, linie afrických šakalů (na obr.) a linie skupiny, do které patří všichni vlci, psi a kojoti.

Divocí psi Afriky: Hyenovité šelmy vymírají

Divocí psi Afriky: Hyenovité šelmy vymírají

Postrach pračlověka: Setkávání s šavlozubci

Postrach pračlověka: Setkávání s šavlozubci

Vraždění neviňátek: Pravda o zvířecí lásce k mláďatům

Vraždění neviňátek: Pravda o zvířecí lásce k mláďatům

 

Články odjinud