Bonobové "říkají" ne jako lidé

Bonobové "říkají" ne jako lidé
Sdílej
 
Když s něčím nesouhlasíme, vrtíme hlavou zprava nalevo. Dělají to tak prakticky všichni lidé na světě. (Výjimek je jen několik, například Bulhaři, tam je to však dané kulturní tradicí.)

Úplně stejně, když něco odmítají, kroutí na znamení nesouhlasu hlavou i naši nejbližší příbuzní šimpanzi bonobo. Vědci je při tom několikrát nafilmovali a myslí si, že tím bonobové varují své druhy, aby přestali s nežádoucím chováním nebo činností.

Například matka bonobová vrtěla záporně hlavou, když si její mládě hrálo se zeleninou, místo, aby ji snědlo. Což zní asi mnoha uším lidských dětí povědomě.

Výzkum naznačuje, že toto gesto je u lidí vývojově velmi staré a jeho zárodky se zachovaly i u některých lidoopů. Jinými slovy, to jak kýveme hlavou máme vrozené.

Možná, že vás teď začali opravdu zajímat ti Bulhaři. U nich je to dáno historickým vývojem: legenda praví, že když Turci ve středověku nutili Bulhary přestoupit na islám, přikládali jim ke krku dýku. Pokud by na dotaz, zda se vzdávají svého náboženství zavrtěli křesťanští Bulhaři nesouhlasně hlavou, sami by si o ostří podřízli hrdlo. Proto tedy kývali hlavou, jako že ano, ale ve skutečnosti si mysleli ne. Pak už z toho byl takový zmatek, že se v Bulharsku základní gesta souhlasu a nesouhlasu proti zbytku světa obrátila.

Klíčová slova:
simpanz, rec, bonobo
 

Články odjinud