Bizoní kost umožní nahlédnutí do vzdálené minulosti

Sdílej
 
Týmu anglických vědců se jako prvnímu podařilo získat z fosílií 55 000 let starého bisona nejen mitochondiální DNA, ale také intaktní protein z jeho kostí. Díky tomu bude nyní možné mnohem podrobněji zkoumat průběh evoluce na naší planetě, od dávných živočichů až po současného člověka.

Vědcům z univerzity v anglickém městě Newcastle upon Tyne se pod vedením Christiny Nielsen-Marschové poprvé povedlo získat z fosílií kostí kromě mitochondriální DNA také intaktní protein. Zkoumanou molekulu odebral vědecký tým z 55 000 let starých fosílií kostí bizona (Bison priscus), který byl objeven při vykopávkách na Sibiři.

Další výzkum přinesl nečekané závěry – proteiny jsou mnohem robustněji stavěny než DNA a také dokáží přežít mnohem delší dobu. Zatímco u DNA se přepokládá, že dokáže vydržet maximálně milion let, některé druhy bílkovin mohou za určitých podmínek přežít i deset milionů let.
„Výzkum může být využit na mnohem starší fosílie a rozšířit tak naše vědomosti o genetickém upořádání ještě mnohem starších druhů v geologického období," řekla dokrorka Nielsen-Marshová pro internetové zpravodajství BBC.

Autor

Filip Janovský

 

Články odjinud