To jsem z toho jelen! Hlavolamy pro psy hersenwerk

To jsem z toho jelen! Hlavolamy pro psy hersenwerk
Sdílej
 
Nebuďte z toho vyvalení jako jelen uprostřed psí smečky. I váš nejlepší štěkající kámoš se hraním dokáže naučit něco nového. Hlavolamy pro psy Hersenwerk spočívá v hraní, které stimuluje všechny smysly zvířete.

Slovo hersenwerk znamená v holandštině práce mozkem. Stejně pojmenovaná metoda vznikla v roce 2007 v Nizozemí a jejím cílem je, aby pejsek řešil hlavolam. Nezáleží na věku, fyzickém omezení či velikosti. Důležité je, aby se pořádně soustředil a našel schované pamlsky.

Tato činnost psům poskytuje rozptýlení, zvyšuje jejich sebevědomí nebo jim pomáhá překonat strach například z bouřek nebo petard. Mladší psy vede hraní ke zvědavosti a zkoumání materiálů, starší psy udržuje v kondici a psům v rekonvalescenci poskytuje rozptýlení (hrát si jde i vleže). Pro uspokojení a unavení často stačí pejskovi deset minut této činnosti.

Pes v armádě: Jaké jsou nejmodernější technologie pro válečné psy?

Pes v armádě: Jaké jsou nejmodernější technologie pro válečné psy?

Hersenwerk stimuluje všechny smysly

Možnost volby řešení je důležitým aspektem Hersenwerku. Pes zapojuje do hry všechny smysly – například čich, protože jeho mozek zpracovává všechny pachy. Sluch, pokud použijeme části, které vydávají zvuk. Chuť, jelikož pamlsky, které psovi nechutnají, nebude hledat. Hmat, protože každý materiál je jiný na omak, a také zrak. Pes vidí barevné spektrum, jen není tak rozmanité jako to naše.

Hersenwerk jsou hlavolamy pro psy, ale psi nejsou jediná zvířata, která ráda řeší hlavolamy •  hersenwerkpropsy.cz

Jsi pes? Hledej a relaxuj

Není tolik podstatné, aby pes našel všechny pamlsky. Samotný proces hledání dovede pejska k relaxaci. Když svému psovi hlavolam vymýšlíte, připravujete a pak ho pozorujete při řešení, pracujete spolu a utužujete tím váš vzájemný vztah.

Naučíte se číst řeč těla svého psího parťáka a poznáte, co ho baví. Je důležité pamatovat na to, abyste po nabídnutí hlavolamu pejska již nerušili. Nezasahujte do hledání a hru nepřerušujte. Pamlsky jako odměna za úspěšné řešení nejsou potřeba, protože vaším cílem není vyřešení hlavolamu, ale pouze poskytnutí příjemné aktivity svému psovi.

Foto:  hersenwerkpropsy.cz

Ať se učí, ale neunaví

Soustředění a využití všech smyslů je dost náročné. Dobře svého psa pozorujte, jestli během učení nových věcí nejeví známky únavy. Ty se mohou u každého psa lišit. Někteří přestávají přemýšlet, a proto nečekají na přípravu hlavolamu a začínají ho řešit rychle nebo silou. U jiných psů se zpomaluje myšlení a mohou od hlavolamu odejít.

Pes na klíčenku: Chytrá zařízení pro vaše čtyřnohé kamarády

Pes na klíčenku: Chytrá zařízení pro vaše čtyřnohé kamarády

Bezpečnost

Bezpečné prostředí je důležité pravidlo Hersenwerku. Pokud se pejsek cítí ohrožený nebo se nebude cítit dobře, nebude s vámi spolupracovat, ani když před sebou bude mít lákavé pamlsky. Hlavolamy řešte jen s jedním pejskem a ostatním psům nebo jiným zvířatům v domácnosti zamezte přístup k hlavolamu. Více psů najednou hrát sice může, ale musí se to naučit. I mezi psy, kteří spolu žijí nebo se kamarádí, se může rozpoutat konkurenční boj o pamlsky.

Foto:  hersenwerkpropsy.cz

Hlavolamy kolem nás

Do Hersenwerku nepatří klasické kupované hotové pevné hlavolamy, protože nenabízejí psům varianty řešení a nutí je do konkrétního postupu. Hersenwerk je všude kolem nás, proto si můžete lehce hlavolam vyrobit z materiálů, který máte doma (např. ručníky, džíny, brčka či krabička od vajíček). Pamlsky, které budete používat, by se neměly drolit nebo lepit. Přejeme hodně zábavy při řešení, a pokud si nebudete vědět rady, můžete navštívit webové stránky hersenwerkpropsy.cz nebo nás najdete na Facebooku i Instagramu.

Netradiční psí sporty: Jak zabavit sebe i čtyřnohého parťáka

Netradiční psí sporty: Jak zabavit sebe i čtyřnohého parťáka

Pes na míru: Jakého psa si mám vybrat?

Pes na míru: Jakého psa si mám vybrat?

Jak byl ochočen vlk a vznikl pes

Jak byl ochočen vlk a vznikl pes

 

Autor

Lenka Cajkářová

 

Články odjinud