Jak si správně vypočítat věk vašeho psa

Jak si správně vypočítat věk vašeho psa
Sdílej
 
Psi stárnou zjevně rychleji než lidé. Říká se, že jeden rok psího života přibližně vydá za sedm lidských let. Jenže podle vědců to není tak jednoduché. Nový výzkum nám dává mnohem jasnější odpověď na otázku, jak opravdu starý může váš mazlíček být. Jaký je tedy správný vzorec pro výpočet věku psa?

 

Pravidlo sedmi let vychází z průměrné délky života, za kterou se považuje 77 let u člověka a 11 let u psa. 77 děleno 11 je 7. A je to – mému psovi je deset let, je to tedy, jako bych měl doma sedmdesátiletého dědečka. Jenže pokud jste doma někdy měli psy, nejspíš víte, že ve věku kolem deseti let se většina z nich nechová jako důstojní dědečkové. Veterináři by vám navíc řekli, že není rok jako rok. Záleží totiž na tom, v jaké fázi života se pes zrovna nachází.

Obrovská plemena jako irský vlkodav dlouho dospívají, ale potom stárnou rychleji než naprostá většina jiných plemen psů •  iStock

Dospívání psů a výpočty

Většina plemen psů dosáhne pohlavní dospělosti v půl až jednom roce života (výjimkou jsou obrovská plemena jako například irský vlkodav, která dospívají pomaleji). Pokud by platil náš jednoduchý přepočet, odpovídalo by to věku nanejvýš sedmi lidských let. A to je příliš málo. Na druhou stranu, psi se výjimečně dožijí i dvaceti let – což by odpovídalo hezkým 140 letům lidského života. Ani to nevypadá moc důvěryhodně.

Pes na míru: Jakého psa si mám vybrat?

Pes na míru: Jakého psa si mám vybrat?

Věk psa a životní milníky

Reálnější pohled na psí stárnutí nyní přinesli vědci, kteří sledovali epigenetické změny DNA lidí a 104 labradorských retrívrů. Epi… co? Jde o takové změny, které molekuly DNA chemicky upravují, ale nezasahují do pořadí písmen tvořící genetický kód. Pro nás je důležitá takzvaná metylace – proces, kdy se na molekuly DNA navazuje chemická skupina tvořená jedním atomem uhlíku a třemi atomy vodíku.

První rok psího života vydá za 31 lidských let •  iStock

Jak vědci zjistili, u nás i u psů jsou fyziologické životní milníky – jako je třeba růst zubů – provázeny stejnou úrovní metylačních procesů. Metylace DNA tak poskytla měřítko, na jehož základě lze srovnávat věk obou velmi rozdílných druhů. A co víc, vědci díky ní mohli zformulovat i vytoužený vzorec přepočtu.

Zlogaritmovaný pes

Vzorec výpočtu věku psa není úplně jednoduchý. Protože jde o nelineární závislost, obsahuje matematickou funkci přirozeného logaritmu: Ekvivalent lidského věku = 16 x ln (psího chronologického věku) + 31. Pokud se odhodláte počítat, zjistíte, že například věk osmi let psa odpovídá věku asi 64 let u člověka. (Přirozený logaritmus zjistíte na vědecké kalkulačce nebo jej zadáte do Googlu jako ln8. Ln8 = 2,08. 16 x 2,08 = 33, 28. Pak už stačí jen sčítat: 33,28 + 31 = 64,28).

Staří psi mohou mít problémy se zrakem i s pohybem, někdy také vyžadují speciální stravu a veterinární péči •  iStock

Rychlý psí život

Nechce se vám pamatovat si vzorec? Přibližně to jde i bez něj. Stačí si pamatovat, že první rok života psa vydá za 31 lidských let. A potom, že když se chronologický věk psa zdvojnásobí, naroste ekvivalent o číslo 11. Příklad s naším osmiletým psem: Během osmi let života psa došlo ke zdvojnásobení celkem třikrát – z jednoho roku na dva, ze dvou na čtyři, ze čtyř na osm. Počítáme tedy 31 + (3 x 11) = 64. Máte výsledek pro svého psa? Gratulujeme. A ať už vyšel jakkoli, snažte se s ním trávit co nejvíc času. I bez logaritmů všichni víme, že ubíhá rychle.

Psí plemena: Maltézský psík, nejstarší pes světa

Psí plemena: Maltézský psík, nejstarší pes světa

Australský ovčák: Vyrovnaná povaha i plno elánu

Australský ovčák: Vyrovnaná povaha i plno elánu

Mourrisonova poradna: Milujeme zvířata

Mourrisonova poradna: Milujeme zvířata

 

Články odjinud