Psí plemena: Barzoj, impozantní lovec vlků

Psí plemena: Barzoj, impozantní lovec vlků
Sdílej
 
Barzoj má dlouhou historii. Nejlepší jedinci lovili vlky a obstarávali potravu pro své pány.

 

Barzoj je členem velké psí rodiny chrtů. Mnohdy byl chrt tím největším majetkem svého pána, protože obstarával potravu. Při lovu byl úspěšný kvůli své rychlosti, hbitosti, zraku a inteligencí. Chrti jsou někdy omylně označováni za hloupé a neinteligentní. Omyl! Chrt nepotřeboval povely, vždy se musel spolehnout na svoji rychlost a inteligenci.

Barzoj je psí plemeno chrta: Impozantní lovec vlků rychlý jako vítr •  Pixabay

Za krádež barzoje do vězení

Barzoj byl velmi oblíbeným v carském Rusku, kde byl k vidění na šlechtických dvorech a u bohatých sedláků. Choval se ve smečkách, některé psince měli přes sto barzojů. Psa šlo získat darem, výměnou nebo jako věno. Pokud někdo ukradl barzoje, čekalo ho vězení, pokuty nebo fyzický trest. Barzoj lovil drobnou zvěř – lišky, zajíce, a ti nejlepší lovili vlky. Dnes barzoj slouží jako společenský pes, ale v Rusku stále skládá lovecké zkoušky, aby mohl lovit. Některé státy v USA využívají barzoje k lovu zajíců, ale je to spíše soutěž. Hodnotí se styl běhu a jeho úspěšnost.

Rychlý a inteligentní pes

Barzoj je klidný a vyrovnaný pes, když se ale uvede do běhu, je výborným sprinterem. To znamená, že dlouhý monotónní běh vedle kola pro něj není to pravé ořechové! K rodině je přítulný a k cizím lidem ostražitý. Jako někdejší lovec vlků dokáže být patřičně ostrý. Je sebevědomý a má sklony k melancholii, tudíž potřebuje bezpodmínečnou pozornost od svého pána. Ač se to zdá neuvěřitelné vzhledem k jeho historii, je to v podstatě líný pes. Dokáže deset hodin ležet na gauči a ani se nehnout. Má velmi rád děti a je k nim tolerantní a snášenlivý. Vychovat barzoje není lehké, ale také ne nemožné. Chrti jsou výbornými terapeuty. Dokážou identifikovat atmosféru, jestli je smutná nebo naopak veselá. Barzoje lze chovat jak na zahradě, tak v bytě. Navíc nemá typický psí zápach.

Barzoj je psí plemeno chrta: Impozantní lovec vlků rychlý jako vítr •  Wikipedia


Barzoj v číslech

Výška v kohoutku:

Psi – 80 cm

Feny – 68 cm

Hmotnost: 35- 45 kg

Věk: 11 – 13 let

Velikost: Velký pes


Přečtěte si také:

Jak si správně vypočítat věk vašeho psa

Jak si správně vypočítat věk vašeho psa

Pes není ochočený vlk: Jak vznikl nejlepší přítel lidí

Pes není ochočený vlk: Jak vznikl nejlepší přítel lidí

Psí plemena: Akita inu, pes bez psího zápachu!

Psí plemena: Akita inu, pes bez psího zápachu!

Jak se řídí železnice na Smíchovském nádraží

Jak se řídí železnice na Smíchovském nádraží

 

Články odjinud