Psí plemena: Baset, vášnivý stopař a bavič

Psí plemena: Baset, vášnivý stopař a bavič
Sdílej
 
V lese je jako doma. Jestliže ucítí stopu, je nezadržitelný a vášnivě se oddává lesnímu dobrodružství.

 

Basset hound byl vyšlechtěn v 16. století ve Francii. Společně s bloodhoundem patří do skupiny barvářů. To je označení pro loveckého psa, který díky výbornému čichu dohledává raněnou zvěř. Mezi další barváře patří alpský jezevčíkovitý brakýř, bavorský barvář, hannoverský barvář.

Pes pro kočku

Slovo bas znamená ve francouzštině nízký. Jak jinak, baset je mohutný pes s nízkými nohami jako jezevčík a dlouhým tělem. Má plandající uši, vrásčitou kůži a výraz smutného psíka. Ale všechno je jinak, než se zdá. Basetík je živý pejsek, klaun, s přátelskou a dobráckou povahou. Jeho snášenlivost je až mimořádně vysoká, a proto se ideálně hodí pro malé rošťáky do rodiny. Dokonce toleruje kočky a s ostatními psy je také zadobře. Stejně jako bloodhound se nehodí na zahradu hlídat, za to je to výborný stopař.

Baset je vášnivý stopař a klaun •  Wikipedia

Nevšední fešák baset

Baseta si díky jeho vzhledu nemůžete zaplést s jiným plemenem. Je zkrátka velice jedinečný. Reakce na něj jsou ovšem dvojího druhu. Některým lidem se zdá ošklivý, protože jeho krátké nohy, ale za to dlouhé uši, kterými se skoro až dotýká země, mohou působit poněkud komicky. Druhá skupina lidí basety miluje a propadnou jim celým srdcem. Je velmi přizpůsobivý, ztotožní se s vámi za každé situace, ať už jste akčnější typ člověka nebo pohodlnější.

Tvrdohlavý, ale samostatný

Baset patří mezi ne příliš poslušná plemena. Nebude vás poslouchat na slovo, takže při výcviku musíte být tolerantní a trpěliví. Je to tím, že byl šlechtěn k samostatnosti při lovu. Má rád pamlsky a pochvaly. Jeho srst je krátká, hladká a nejčastější zbarvení je trikolora.


Bassethound v číslech

Výška v kohoutku:

Psi – 33 cm

Feny – 38 cm

Hmotnost: 20 – 27 kg

Věk: 10 – 12 let

Velikost: Střední pes


Psí plemena: Barzoj, impozantní lovec vlků

Psí plemena: Barzoj, impozantní lovec vlků

Psí plemena: Německá doga, největší pes světa

Psí plemena: Německá doga, největší pes světa

Uvnitř egyptských pyramid: Prohlídka pohřebních kolosů

Uvnitř egyptských pyramid: Prohlídka pohřebních kolosů

Škola parkouru s ABC: Video návod - 1. část

Škola parkouru s ABC: Video návod - 1. část

 

Články odjinud