Kaskádie: Pohoda v lese a příroda hrou

Kaskádie: Pohoda v lese a příroda hrou
Sdílej
 
Neposkvrněná příroda je hlavním motivem deskové hry Kaskádie, ve které se až čtyři hráči snaží vybudovat co největší region se zvířaty. Podaří se vám vytvořit celý ekosystém? Jak to funguje, zjistíte v recenzi.

Kaskádie je oblast v severní Americe, kde se i ve 21. století rozprostírá neposkvrněná příroda. Masivní velehory, husté lesy, hučící řeky a do toho medvědi, dravci, sobi, lososi, zkrátka jedno z posledních útočišť panenské přírody v našem světě.

A právě příroda je hlavním motivem deskovky Kaskádie, ve které se až čtyři hráči snaží vybudovat co největší zvířaty obydlený region. Funguje to tak, že se v každém kole náhodně rozdělí dílky přírody (hory, lesy, voda) a k nim se náhodně přiřadí žetony různých zvířat. Tyto dvojice si pak hráči na střídačku vybírají.

Následně dílky přikládají ke své pomalu rostoucí mapě Kaskádie a na jednotlivá políčka pak vkládají zvířátka. Jakmile je hotovo, odhalí se další dílky na výběr, další žetony zvířátek a jede se dál.

Příroda je hlavním motivem deskovky Kaskádie •  Mindok

Tvorba ekosystému v Kaskádii

Zábava je v tom, že musíte tvořit ekosystém, přírodě trochu pomáhat a hrát i podle jejích pravidel. Proto jsou ve hře Kaskádie úkoly vyžadující trochu logiky, například založení medvědí rodinky v lese. Plněním zadání hráči získávají body potřebné k vítězství.

Úkolů je ve hře hodně, a proto je každá partie Kaskádie trochu jiná. I když vám moc nevycházejí dílky nebo žeton zvířátek, pořád se dá něco vymyslet. Hra má jednoduchá pravidla, slušně odsýpá a nabízí i variantu pro jednoho hráče.

Celý ekosystém v jedné krabici •  Mindok

Pohoda v lese

Kaskádie je zajímavá a netradiční hra pro svůj důraz na přírodní téma. I když je o honbě za body, oproti podobným deskovkám je kvůli svému přírodnímu zasazení mírumilovná až roztomilá. Jako procházka přírodou.


SHRNUTÍ: Zábavná logická deskovka s důrazem na přírodu.

VÝROBCE: Mindok

PHARAON: Potomci egyptského faraona to mají těžké

PHARAON: Potomci egyptského faraona to mají těžké

Pojďte si hrát ven: Žabky, přebíraná, barvy

Pojďte si hrát ven: Žabky, přebíraná, barvy

Terra Futura: Česká karetní eko deskovka

Terra Futura: Česká karetní eko deskovka

 

Články odjinud