Terra Futura: Česká karetní eko deskovka

Terra Futura: Česká karetní eko deskovka
Sdílej
 
Česká karetní deskovka Terra Futura zpracovává aktuální téma ekologie a ekonomie. Na cškolách funguje jako výuková pomůcka. Jestli má cenu zahrát si ji i doma, se dozvíte v této recenzi.

Česká karetní deskovka Terra Futura zpracovává aktuální téma ekologie a ekonomie. Jako podnikatel rozšiřujete své impérium, ale těžba surovin a produkce výrobků za vámi zanechává škodlivé prvky, které brzdí další podnikání. Cílem hry je najít rovnováhu – hodně vydělávat, ale zároveň málo znečišťovat. Je to těžké, ale jde to.

Terra Futura: Engine building hra

Terra Futura patří k tzv. engine building typu her, ve kterých postupně stavíte systém, který produkuje herní hodnoty. V balení najdete karty a žetony materiálů, výrobků, peněz a škodlivin. Postupně před sebe vykládáte karty do sítě 3×3. Podle jejich popisu získáváte suroviny, vyrábíte z nich výrobky a s nimi i znečištění.

Jakmile dojde partie do konce, což je v plném počtu hráčů znalých pravidel kolem půl hodiny, vyhodnotíte bodově získané suroviny a odečtete znečištění – nejvyšší počet bodů vítězí.

Hraje se i ve škole

Terra Futura se dočkala pozitivního přijetí na veletrhu deskových her v Essenu i na českých školách, na kterých funguje jako výuková pomůcka. Dokáže zaujmout svojí jednoduchostí a svižností, zároveň poslouží i jako inspirace pro zamyšlení nad ekologií. Výtku ale máme k dodávanému zbytečně velkému množství igelitových pytlíků, do kterých máte třídit žetony. Takové plýtvání! 


SHRNUTÍ: Svižná a nápaditá budovatelská hra o přírodních zdrojích.

VÝROBCE: Albi

Na vlnách neznáma: Pirátské dobrodružství s appkou

Na vlnách neznáma: Pirátské dobrodružství s appkou

Prastaré deskovky: Nejlepší stolní hry za 5000 let

Prastaré deskovky: Nejlepší stolní hry za 5000 let

Pán prstenů: Dobrodružné putování po Středozemi

Pán prstenů: Dobrodružné putování po Středozemi

 

Články odjinud