Wastelands: Karty plné magie

Wastelands: Karty plné magie
Sdílej
 
V karetní hře Wastelands zažijete souboj mocných čarodějů. Prozradíme vám něco o jejím světě a o tom, jak se hraje.

 

Wastelands jsou fantastický svět na kontinentu Ghalla, kde se to hemží válečníky a kde každý kus této zpustlé země prostupuje magie. Jakmile se přidáte do hry, stanete se její součástí. Získáte moc kontrolovat magickou energii, s níž dovedete kouzlit, přivolávat na pomoc bojovníky a čarovné bytosti a stavět překrásné paláce či bojové tábory.

Mág vs. mág

Hra se vždy odehrává jako duel dvou kouzelníků, kteří poměřují svoje síly. Je tedy určená pro dva hráče. Podobně jako třeba u karet Magic: The Gathering nebo u Pokémonů si sami poskládáte vlastní balíček z libovolných karet. A stejně tak se jednotlivé karty liší nejen typem – zda se jedná o osobnost, kouzlo, stavbu nebo podobně – ale i svou příslušností. V případě světa Wastelands se můžete přidat k magické škole devíti prastarých bohů.

Wastelands jsou karty plné magie •  Wastelands

Panteon bohů

Každého z nich zosobňuje barva jeho karet. Bílou barvu nese Raia – bůh dobra, světla a ochránce pořádku na pevnině Ghalla. Černou má pán podsvětí a zemřelých Leah. Pána ohně a mistra temné magie Dornodona poznáte podle červené, naopak matku země, přírody a vládkyni míru Sheran podle zelené barvy. Modré karty patří bohyni lásky, větru a iluzí Elenois. Fialová ztělesňuje boha chaosu, ničení a zla Chara-Dina, hnědá pak boha války Tharra. Do výčtu nám schází ještě bůh peněz a vynálezů Fairlight pod žlutou vlajkou a bůh spravedlnosti, laskavosti a rovnováhy Rhatt pod světle zelenou standartou.

Deskovinky #45: Pán prstenů, Robinson Crusoe a deskové hry pro jednoho

Deskovinky #45: Pán prstenů, Robinson Crusoe a deskové hry pro jednoho

Jak se hraje?

Už jsme zmínili, že každý mág ve světě Wastelands má možnost přidávat si karty do balíčku podle toho, jak se mu to zrovna hodí. Ideálně byste si je ale měli poskládat tak, aby se jejich efekty vzájemně podporovaly a dohromady vytvořily unikátní taktiku, s níž překvapíte a chytře porazíte vašeho soupeře. Počítejte s tím, že najednou můžete využívat nanejvýš čtyři barvy karet. Více bohů pohromadě se totiž nesnese! Také nesmíte mít od jedné karty více než tři kusy. Na začátku hry máte vy i váš protihráč dvacet životů. Zato nevlastníte ani jeden kouzelný bod: Ty vám přibývají až během hraní. Spolu s nimi pak získáváte nové možnosti, jak bojovat pomocí magie, taktizovat a budovat strategické manévry. Cílem hry je připravit vašeho nepřítele o všechny životy dřív, než se jemu povede to samé.

Wastelands jsou karty plné magie •  Wastelands

Rada pro nováčky

Pokud chcete začít a ještě nevíte, jakou strategii zvolit, poradíme vám dobrou taktiku do prvních zápasů. Vyhraďte polovinu balíčku bojovníkům, jako jsou bytosti, osobnosti nebo avataři. Zbytek si nechte na magiíi předměty a stavby. Na seznámení s hrou vám stačí balíček s třiceti kartami. Když se ale budete chtít přihlásit na profi zápas, počítejte s tím, že minimální počet karet v balíčku je čtyřicet pět.

Wastelands jsou karty plné magie •  Wastelands

Vzhůru na turnaj!

Stejně jako v jiných karetních hrách můžete i ve Wastelands poměřit své síly nejen s kamarády, ale i s profíky. Na mnoha místech po celém Česku se pořádají pravidelné turnaje, kde se utkávají ti nejlepší hráči. Hraje se každý týden – a někdy i častěji. Výsledky z každé hry se započítávají do celorepublikové tabulky a každou sezonu uzavírá velký mistrovský turnaj. Na těchto kláních navíc můžete získat za odměnu karty, které v běžných balíčcích nenajdete. Zajímá vás, kdy se turnaje konají a další podrobnosti o světě Wastelands? Vše se dočtete na oficiálních stránkách hry www.wastelands.cz!


Co najdete na kartě?

1. Název karty


2. Vyvolávací cenu karty


3. Typ karty


4. Podtyp karty


5. Příslušnost karty k bohu


6. Ostatní ikony


7. Popis karty

8. Příběh karty 


9. Útočné číslo bojovníka


10. Životy bojovníka


11. Edici a vzácnost karty


12. Autora ilustrace


Dračí doupě online: Kostky nepotřebujete

Dračí doupě online: Kostky nepotřebujete

Fenomén Warcraft: Nekonečný svět fantazie

Fenomén Warcraft: Nekonečný svět fantazie

Fantastické karty Imaglee: Co se chystá?

Fantastické karty Imaglee: Co se chystá?

 

Články odjinud