Deskovinky #45: Pán prstenů, Robinson Crusoe a deskové hry pro jednoho

Deskovinky #45: Pán prstenů, Robinson Crusoe a deskové hry pro jednoho
Sdílej
 
Znáte to. Domluvíte si večer s přáteli a deskovkami, ale jeden najednou nemůže, druhý onemocněl, třetí ani nemá výmluvu, a najednou sedíte sami doma u televize. Ale ne nutně. Spousta her jde totiž hrát v jednom a není to zas takové tabu.

Pán prstenů a Robinson Crusoe

Osamělá kooperace

V podstatě každá kooperativní hra se dá hrát v jednom jediném hráči. Většinou to takové hry mají napsané na krabici: "1–6 hráčů" například. Neznamená to nutně, že by si tvůrci dali záležet i s tímto méně žádaným módem, ale k dané hře zkrátka nutně nepotřebujete kamarády. Vždyť i ve větším počtu hráčů jde často jen o společné rozpohybování jednoho systému a poražení hry jako takové.

Samozřejmě jsou v tom lepší ty hry, ve kterých nemusíte hrát za X postav najednou. To se potom zážitek docela tříští. Výborně to vychytala deskovka Robinson Crusoe: Dobrodružství na prokletém ostrově. Sice hrajete za tři postavy (sebe, psa a Pátka), ale zde to dává tematicky i mechanicky smysl. Navíc je to v jednom stejně tak zábavné, jako ve více hráčích.

Pán prstenů se dá hrát v jednom •  archiv

Podobně je na tom karetní Pán prstenů, který je dokonce jen pro jednoho až dva hráče. Vždy před vámi leží výzva v podobě prostředí a známých potvor z Tolkienova univerza a nezáleží na tom, zda jste na ně sami nebo dva. Ve dvou se to sice lépe táhne, ale když ten druhý nedorazí, neznamená to konec zábavy.

Dále už jen pár tipů kooperativních her, které se nemusíte bát hrát sami – Eldritch Horror, Arkham Horror, Gears of War, Sentinels of the Multiverese, Záchranáři, hry ze série Legendary… Určitě si mezi nimi vyberete.

Token: Pán prstenů budoucnosti

Token: Pán prstenů budoucnosti

Fallout: Desková hra

Jeden proti všem

V následujícím bloku textu si posvítím na hry, které se dají hrát v jednom, přičemž ve větším počtu hráčů nejsou kooperativní. Příkladem za všechny je náš legendární Mage Knight. Hra Vlaadi Chvátila slaví už sedm let na trhu a stále se drží v top 20. nejlepších her vůbec. A vzhledem k tomu, že jde v podstatě o solitérní multiplayer, v jednom funguje prakticky totožně.

Prostě pobíháte po mapě, objevujete nová zákoutí, bojujete s monstry, prohledáváte hrobky a užíváte si hratelnost ve stylu počítačových RPG. Ne jinak je na tom novinka Fallout: Desková hra. Vzhledem k tomu, že jí předlouhou stála počítačová hra pro jednoho hráče, je sólo varianta deskovky samozřejmostí a funguje skvěle až na pár míst, kde musíte doslova přimhouřit oči.

Fallout, Civilization a Twilight Imperium: Připravte se na nové edice •  archiv prodejce

Samotnou kapitolou jsou hry od talentovaného autora Jameyho Stegamiera – Scythe a Charterstone. V obou případech jde o kompetitivní záležitosti. V Scythe bojujete o území s ostatními hráči, zatímco brzy vycházející Charterstone z vás udělá soupeřivé vesničany v obci, která se s každou další hrou vyvíjí.

Jamey pro své hry vymyslel systém takzvané Automy. Jde o soubor pravidel pro jednoho hráče, takže je na rozdíl od výše zmíněných vidět snaha udělat ze sólo hry rovnocenný zážitek. Jarní pecka Lords of Hellas sice nemá Automu, ale se sólo variantou si dala také pořádně záležet – odehrává se na úplně jiné mapě, má jiná pravidla a vypráví i jiný příběh.

Nejlepší hráči Fortnite ví, jak na to!

Nejlepší hráči Fortnite ví, jak na to!

Už jen sólo

No a potom existují ještě hry, které od počátku počítají jen s jedním účastníkem. Jednou z nejopěvovanějších je Friday, tematicky navazující na výše zmíněného Robinsona. Vaším cílem je prostě přežít nástrahy džungle. Hra Onirim vás zase zavede do říše snů, která je plná krásných obrazů i děsivých nočních můr.

V obou případech vás čeká svižná hratelnost plná spousty nezdarů. Cílem těchto her je porazit systém, který ale nejprve musíte do hloubky pochopit, což vám nějakou chvíli potrvá. A je to dobře, protože jakmile takovou hru porazíte, už pro vás není výzvou a ztrácí tak svůj význam. I když jsou u nás takové hry nedostatkovým zbožím, najdete je na mobilních zařízeních.

Mage Knight: Jeden proti všem •  archiv

A pokud si věříte na obtížnější hry, studio DVG vám poskytne, co hledáte. Jejich série Leader her z vás udělá řidiče či pilota armádního vozidla, se kterým prožijete skutečné mise z daleké i blízké minulosti. V Thunderbolt Apache Leader se podíváte do Iráku, U-Boat Leader vás vezme pod mořskou hladinu v ponorce, zatímco Tiger Leader vás nechá chopit se rajčáků obávaného tanku.

Nenechte se ale unést. Hry z posledního odstavce opravdu nejsou pro začínající hráče. Pravidla mají více jak 20 stránek hutného textu, který vás uvede do opravdu komplexní hratelnosti. Pokud vás to ale neodradí, dočkáte se velmi propracované simulace.

Her pro jednoho je opravdu hodně, a i když se vám může zdát hloupé sedět večer sám u stolu s deskovou, zkuste to. Některé tituly vám dokáží vynahradit vysedávání u počítače, některé to dokonce přebijí.

Avengers: Infinity War - Odhalujeme nová tajemství filmu

Avengers: Infinity War - Odhalujeme nová tajemství filmu

Deskovinky #44: Hra o trůny a draci na vašem stole

Deskovinky #44: Hra o trůny a draci na vašem stole

V Minecraftu postavíte cokoliv, podívejte se na Paříž z 19. století

V Minecraftu postavíte cokoliv, podívejte se na Paříž z 19. století

 

Články odjinud