Deskovinky #44: Hra o trůny a draci na vašem stole

Deskovinky #44: Hra o trůny a draci na vašem stole
Sdílej
 
O uplynulém víkendu proběhl v americkém státě Indiana další ročník deskoherního festivalu Gen Con. Festival slouží již 50 let k odhalování novinek pro nadcházející sezónu, a i tentokrát se máme na co těšit. Další deskovinky vybírají to nejlepší, co nás v následujících měsících čeká.

Další Arkham Horror

V předminulých Deskovinkách jsme vás informovali o výrazném zlevnění velké atmosférické hry Arkham Horror a nyní už známe skutečný důvod nové cenovky. Na vině je samozřejmě nutnost vyprázdnění skladů, ale především se blíží nová, v pořadí již třetí edice. Ta hru, jak jí známe dnes, mění od základů.

Stále jde o kooperativní deskovku na celý večer, kdy se v rolích vyšetřovatelů s různými schopnostmi snažíte překazit rituál vyvolání prastaré bytosti (nejenom toho profláknutého Cthulhu). Hra je silně příběhová, obsahuje spoustu textů, rozhodnutí, ale také náhody, která k tomuto žánru her neodmyslitelně patří.

V třetí edici se více či méně mění úplně všechno. Nejvýraznější změnou prošel herní plán, který už není fixně vytištěný na obří desce, ale skládáte ho dohromady z jednotlivých puclíků. Tím se logicky docílí větší znovuhratelnosti. Ale mění se i fungování statů vašich postav, prastaří bohové se probouzejí jinak atd. Třetí edice Arkham Horror vychází celosvětově během podzimu, zatímo na českou verzi si standardně musíte počkat.

Další Hra o trůny

Deskovka Hra o trůny patří k vůbec nejlepším diplomatickým hrám. Až šest hráčů se ujme známých rodů a začnou se rvát o své místo ve Westerosu. A to nejen silou, ale i nesplněnými sliby a křehkým spojenectvím. Pokud vám nevadí ryze konfliktní hry, během kterých je nevraživost mez hráči cítit víc než cokoliv jiného, čeká vás jeden z nejlepších nezapomenutelných zážitků. A stávající majitelé by měli začít stavět ohnivzdorné kryty. Blíží se totiž rozšíření Mother of Dragons.

Catan: Hra o trůny – Noční hlídka je fantazie

Catan: Hra o trůny – Noční hlídka je fantazie

Nejde o nějakou malou krabičku, která by přidala jen pár karet. Expanze Mother of Dragons přidává rovnou novou desku mapy, pomocí které zvětšíte už tak rozměrný herní plán. Znalci už jistě tuší, že tento kus pevniny se nazývá Essos a novým hratelným rodem je Targaryen. Tomu jsou k ničemu dobyté hrady a pevnosti, když je okamžitě spálí draci na popel. Vyhrát za tuto stranu lze jedině tak, že si podrobujete teritoria.

Rozšíření dále přináší samotné draky, kteří ohrožují celou zem a v průběhu hry se dokonce vyvíjí. A kromě Targaryenů si vyzkoušíte i rod Arrynů. Co je ale možná vůbec nejzajímavější, tak konečně bude mít smysl hrát v menším počtu hráčů. Dosud bylo nutné sejít se v šesti, protože umělá inteligence jednoduše nefungovala. Nová pravidla ale slibují opak. Samozřejmostí je i kopec nových karet a dalšího rozšiřující obsahu. Venku opět během podzimu.

Deskovka Hra o trůny patří k vůbec nejlepším diplomatickým hrám •  archiv

Další Malá velká hra

Série Tiny Epic her (u nás vycházející jako Malá velká) jede jako rozjetý vlak. Jen posuďte sami ten zástup velkých titulů v malých krabičkách – Království, Galaxie, Dobrodružství, Western, Defenders a Zombies. A studio Gamelyn Games rozhodně nehodlá polevovat. Western a Zombies se v češtině teprve chystají na náš trh, světově ale už můžete vyhlížet další novinku s přízviskem Mechs.

Gamelyn si v případě hry Malá velká dobrodružství vyzkoušelo inovaci klasických herních panáčků zvaných Meeple tím, že jim dalo do rukou vyměnitelné zbraně. Koncept se dočkal skvělého hlasu a kupodivu se dá posunout ještě dál. Mnozí již z názvu novinky tuší. Tiny Epic Mechs vám totiž dovolí posadit tyto panáčky do "obřích" bojových strojů.

Další Malá velká hra... •  archiv

Po aréně můžete pobíhat nazí nebo navlečení v bojové zbroji, sbíráte suroviny, vyrábíte obranné systémy, nakupujete zbraně, pálíte po nepřátelích, zabíráte důležité body a tak dále. Cílem je prostě seřezat ostatní hráče na jednu hromadu pomocí akcí, které programujete dopředu. Výsledek vaše záměru tak nemusí dopadnout úplně podle představ. Tiny Epic Mechs spustí kickstarterovou kampaň 13. září.

Karetní inovace KeyForge

Všichni jistě znáte karetní hru Magic: The Gathering. A možná znáte i jejího otce Richarda Garfielda, který se v portfoliu pyšní i dalšími povedenými kousky – Vládce Tokia, Netrunner, Bunny Kingdoms a momentálně spolupracuje na digitální karetce Artifact od Valve. Naštěstí ale nezanevřel na starý dobrý papír, na který tiskne novou karetní hru KeyForge.

Z herního hlediska nehledejte žádnou výjimečnost. Máte akce, bytosti, artefakty a vylepšení, pomocí kterých se snažíte porazit soupeře. KeyForge nechce překvapit přelomovou hratelností, ale úplně novým platebním modelem. Vy si totiž nestavíte vlastní balíčky pomocí náhodných karet rozbalených z boosterů, vy rovnou kupujete hotové náhodné balíčky. Nemusíte si tedy lámat hlavu s obsahem vašeho balíčku a trávit hodiny jeho stavbou, jednoduše koupíte krabičku a rovnou hrajete.

A pokud máte strach, že si takto s kamarády čirou náhodou koupíte dva úplně totožné balíčky, pak se nebojte. Chcete vědět, kolik unikátních balíčků je možné poslat do oběhu? Tak se posaďte a mrkejte na toto nepojmenovatelné číslo: 104 000 000 000 000 000 000 000 000. Heh, tohle si prostě musí získat pozornost. Počeštění hry je bohužel vyloučené, ale pokud ovládáte angličtinu, vyhlížejte tento kousek před Vánoci.

Deskovinky #43: Fallout! Unikněte z apokalypsy

Deskovinky #43: Fallout! Unikněte z apokalypsy

Soutěž o stolní hru Za pokladem loupežníka Divouse

Soutěž o stolní hru Za pokladem loupežníka Divouse

V Minecraftu postavíte cokoliv, podívejte se na Paříž z 19. století

V Minecraftu postavíte cokoliv, podívejte se na Paříž z 19. století

 

 

Články odjinud