Deskovinky #43: Fallout! Unikněte z apokalypsy

Deskovinky #43: Fallout! Unikněte z apokalypsy
Sdílej
 
Pokud patříte k těm, kteří si libují jak ve stolních, tak i počítačových hrách, pak jste minulý týden prožili letní Vánoce. Konečně totiž dorazil počeštěný Fallout, který z našich prvních zkušeností nedělá své předloze žádnou ostudu. Ale nejen Falloutem je svět deskovek živ. O dalších novinkách se dozvíte v aktuálních Deskovinkách.

SiegStorm aneb Magic: The Gathering jinak

Populární karetní hra Magic: The Gathering už stála vzorem mnohým autorům. Karetních her s podobnými principy vzniká stále dost, někdy je koncept uchopen opravdu zajímavě, jindy jde až moc přes kopírák. SiegeStorm naštěstí patří do první kategorie. V malé karetce pro dva hráče se utká dobro se zlem, aniž byste utráceli za boostery.

SiegStorm aneb Magic: The Gathering jinak •  archiv

Unikátním prvkem hry SiegStorm je dlouhá ulička vedoucí k nepříteli, skrze kterou posíláte fantaskní tvory klovat do soupeře. Tvorové během své cesty poskytují pasivní schopnost, ale jakmile dojdou k soupeři, zaútočí a spustí svou aktivační schopnost. Zároveň takové kary nemusíte hrát jako bytosti a čekat, než se dopotácí k soupeři, ale rovnou je bleskurychle použít jen pro jejich aktivační schopnost.

Jak už to u karetních her bývá, pravidla jsou ještě trošku složitější, díky čemuž nabízejí spoustu prostoru pro různé strategie. Albi tuto malou karetku vydá v češtině v první polovině příštího roku, přičemž rozšíření v podobě dalších frakčních balíčků a kooperativního režimu slíbena nejsou. Pro ty si musíte odskočit do kickstarterové kampaně.

Deskovinky recenzují: Wastelands

Deskovinky recenzují: Wastelands

Únikovka Escape Room podruhé

Escape Room je jedna z nejlepších únikových deskovek, které u nás vyšly v češtině.  A že jich není málo – série Exit, série Únikovka, Unlock!... Escape Room nad ostatními vyniká chronodekodérem, který vám odpočítává čas a zároveň na svém těle poskytuje pomůcky pro dešifrování zapeklitých hádanek. Základní krabice nabízela čtyři scénáře, přičemž Blackfire počítal s překladem rozšíření.

Únikovka Escape Room podruhé •  archiv

Nakonec se ale nedočkáme běžných rozšíření, ale další základní krabice. To znamená nový chonodekodér a nové čtyři scénáře. Čekají vás dobrodružství s názvy Tajemná vražda, Zubař, Tajný agent a Vesmírná stanice. Datum vydání ještě nebylo oznámeno, ale než toto pokračování vyjde, můžete se směle pustit do první krabice. Z naší recenze plyne jasné doporučení.

Galactic Pioneers: Únik z vesmírné pasti

Galactic Pioneers: Únik z vesmírné pasti

Stolní Fallout: Nasaďte si Pip-Boye

Vydavatelský gigant FFG se v minulosti postaral o spoustu deskových adaptací videoher. Můžete znát například skvělý StarCraft, docela povedený World of Warcraft, věrně převedené Gears of War, najdete XCOM, DOOM, Civilization a mnoho, mnoho dalších. Nyní se konečně dočkala i postapokalyptická série Fallout.

Vyšel stolní Fallout: Nasaďte si Pip-Boye •  archiv

Takže vylezte z valutu, promněte si oči a rychle se schovejte za sutiny. Tahle pustina není pro slabé povahy. Musíte rychle najít pořádné zbraně, obléct si něco jiného než modrou kombinézu a kapsy naplnit čutorou s radioaktivní vodou a leguánem na špejli. Pak už jen stačí mít štěstí při prozkoumávání trosek kdysi mocné Ameriky a pevnou ruku se zbraní v boji se strašlivým krtkopotkanem.

Deskovka Fallout je kompetitivní hra pro až čtyři hráče (můžete si dát i sólo), která je silně příběhová. V pustině plníte nepřeberné množství úkolů, ve kterých děláte těžká rozhodnutí, která dále formují tok věcí, váš věhlas ve světě a obecně celou hru. V základní krabici naleznete pouze čtyři scénáře, jejichž znovuhratelnost sice není nekonečná, ale díky rozhodnutím neomrzí hned. FFG už oznámilo rozšíření New California, jehož existence na českém trhu je podmíněna prodeji základní krabice.

Catan: Hra o trůny – Noční hlídka je fantazie

Catan: Hra o trůny – Noční hlídka je fantazie

Jurassic World Alive: Ulovte t-rexe s mobilem

Jurassic World Alive: Ulovte t-rexe s mobilem

Elitní válečníci historie: Commandos, legenda britské armády

Elitní válečníci historie: Commandos, legenda britské armády

 

Články odjinud