Deskovinky #42:Zpátky na Mars - ve formuli?

Deskovinky #42:Zpátky na Mars - ve formuli?
Sdílej
 
Český trh má pro nás samá zajímavá překvapení. Jedna docela stará karetka se dočká českého jazyka, jedna docela objemná krabice s Cthulhu uvnitř je za cenu malých her, zazávodíme si ve formulích a vrátíme se ke kolonizacei Marsu.

Smash Up konečně česky

Česká vydavatelství se témě bez výjimky věnují počešťování aktuálních, maximálně rok či dva starých her. Důvod je prostý – nikdo nebude čekat deset let na překlad a radši si tak pořídí cizojazyčnou verzi. Následně už nemá potřebu kupovat znovu to samé v mateřštině. Vydavatelství RexHry to nicméně zkusí s šest let starou karetní hrou Smash Up.

Smash Up konečně česky •  archiv vydavatele

Smash Up patří do poměrně vzácného žánru "shufflebuilding". Jde o karetní hru, ve které si z nabídky vyberete dva různé balíčky, smícháte je dohromady, a následně se snažíte získávat početní převahu nad různými základnami. Jednou hrajete za pirátské dinosaury, podruhé za robonindži a potřetí třeba za vesmírné zombie. Možností je spousta a znovuhratelnost zaručena. Datum vydání české edice zatím nepadlo.

Arkham Horror za hubičku

I přes velký zájem ze strany hráčů se sklady ne a ne vyprázdnit. Her je na trhu čím dál tím víc, starší ustupují novým. Proto v posledních letech vídáme drastická snížení cen u her, které rozhodně nejsou špatné. Příkladem za všechny je právě zlevněný Arkham Horror, který v některých obchodech najdete za polovinu jeho tehdejší ceny, tedy zhruba za šest stovek.

Arkham Horror za hubičku •  archiv vydavatele

Je to opravdu směšná částka za nálož obsahu v objemné krabici. Arkham Horror platí mezi některými milovníky atmosférických her za dosud nepřekonané dílo, i když jeho mladší bratříček Eldritch Horror je po všech směrech modernější hrou. V Arkhamu hráči kooperují v roli vyšetřovatelů, bojují s děsivými monstry a snaží se zbránit vyvolání prastarých bytostí z knih H. P. Lovecrafta. Pokud už máte nějaké zkušenosti s deskovkami, jděte do toho. Jen počítejte s herní dobou atakující 4-6 hodin.

Nové deskové a karetní hry v galerii:

Rivalové ve formulích

Je až překvapivé, jak málo existuje her se závodní tematikou. U nás se kdysi dávno proslavila Formula D, dokonce vyšla i ryze česká hra Aruba, kde se závodí doslova na život a na smrt na stejnojmenném ostrově. Řídké řady tohoto žánru již koncem léta obohatí novinka Rivalové. Ta sice nijak nesouvisí se zápletkou stejnojmenného filmu, ale sdílí s ním téma formulí.

Rivalové: Nové formule •  archiv vydavatele

V Rivalech nejprve vsázíte na figurky formulí, které následně ovládáte hraním karet. Většina karet ale nehýbe pouze vaší formulí, ale i vozidly soupeřů, takže musíte dobře rozmýšlet každý váš tah. Při tom probíhají sázky na vítěze. Kdo vsází na sebe, ten se pořádně zapotí, ale když si vsadíte na někoho jiného, můžete dobrovolně sabotovat vlastní vozidlo. Ale ani to není snadná cesta k vítězství. Pokud si na vás vsadil někdo jiný, udělá vše proto, abyste vyhráli. K vaší smůle…

Teraformace Marsu pokračuje

Mars: Teraformace bylo jedním z největších překvapení loňského roku. A zjevně to není jen můj názor, když se Mindok vrhá do překladu dalšího a dalšího rozšíření. Již dříve dorazily nové mapy v balení nazvaném Hellas & Elysium a mohli jste zavítat do nebezpečné atmosféry Venuše. Na konci tohoto měsíce vás čeká třetí rozšíření Předehra a později ještě Kolonie.

Teraformace Marsu pokračuje •  archiv vydavatele

Předehra je malá krabička s 5 novými korporacemi, 7 projekty a několika úplně novými kartami, které tematicky pasují do počátků teraformace, herně pak boostují vaši společnost. Kolonie je velikostí krabice srovnatelná s rozšířením Venuše, a jak již název napovídá, založíte si v ní nové kolonie – na okraji solárního systému. Kolonie, respektive obchodní flotily pendlující mezi nimi a Marsem, vám pomáhají s příjmy a usnadňují tak naplňování vašich cílů. Všechna rozšíření lze libovolně kombinovat.

Catan: Hra o trůny – Noční hlídka je fantazie

Catan: Hra o trůny – Noční hlídka je fantazie

Tomb Raider: Příběhy Lary Croft

Tomb Raider: Příběhy Lary Croft

Nejukrutnější horské dráhy světa

Nejukrutnější horské dráhy světa

 

 

Články odjinud